Hadviselés a világűrben

• Renegade
    természetesen nagyon lőszer pazarló lenne az ágyúval való lövöldözés, illetve valóban nagyon rizikós, az általad is vázolt idő ablak miatt. ha jól vettem ki egy-egy régebbi postból akkor a kitérés az gyorsan végrehajtható manőver. ezalat azt értem, hogy amikor folyamatosan elkezd lőni az ágyú, akkor egy időben kitérést is végrehajt a hajó, arra építve, hogy 40km-re a hajótól ki lesz lőve a rakéta, onnantól a rakétta roncs pedig már nem képes pályát módosítani egy el szállhat a hajó mellett (már ha elég az a 2mp). Természetesen arra építek, hogy jelenleg az ágyúk lőszer/tömeg aránya messze a legjobb.

Ami miatt szerintem nem lehetne kitérni egy hajótól 100km-re lévő 10 ágyús hajó elől az egyszerűen az, hogy minden ágyú máshova céloz, egy olyan pontra az űrben, ahol az ellenség lehet 10mp múlva.

A jövőbeli doktrinák még érdekesek lehetnek.

Vegyük az általad vázolt 1000tonnás jószágot. Mik lesznek vajon az irányelvek? Meg kell-e közelíteni (akár 1000km távolságra) az elleséges objektumot? vagy ma még teljesen szürreálisnak tűnő távolságból, az anyabolygó közeléből elég lesz-e az indítás? Lesz e bármi létjogosultsága az általam vázolt rizikósabb "lerohanásnak"? Ha igen akkor egy ilyen hajónak irdatlan mennyiségű üzemanyaggal kell rendelkeznie, hiszen megtudta közelíteni, kilőni az ellenséget és még haza is fordult.

Vagy a minnél több rakéta siló vontatmány lesz a nyerő? teherhajókkal kivontatnak egy optimális pályára a célponttól több százezer kilométerre rakéta vető "kockákat" amelyek tömeges indítás után már vontatódnak is vissza (vagy egy másik teherhajó már lapátolja is beléjük a skulót)?

Ha már az szürreálisan hat, hogy egy csata eldőlhet egymástól 100km-re a vizen, akkor ez még dúrvább.