Hadviselés a világűrben

• [NST]Cifu
    Persze, majd a gyakorlatban kiderül. Vagy nem tudom, lehet, hogy soha. Földi országok egymás ellen nyilván nem az űrben fognak harcolni, egyszerűbb "itthon" szétverni az ellenséget.

Ezt azért ennyire ne kategorizáld be, például Koreában és Vietnamban is effektíve a Szovjetunió (és Kína) harcolt az Egyesült Államokkal...

Ha külső ellenség jön, akkor nekünk reszeltek. Ha képesek a csillagközi utazásra, akkor ők már valószínűleg ezen a próbálkozós űrharcon is túl vannak.

Ezt megint nem merném kategorikusan kijelenteni. A hadászatban ezerszer elsütött példa az amerikai F-4 Phantom esete a Vietnami MiG-17/-19/-21 vadászgépekkel. A Phantomnak volt egy nagy hatótávolságú légiharc rakétája (a Sparrow), de mégsem tudta normálisan használni, mert ki volt adva, hogy csak olyan ellenféllel szállhat szembe, amit már optikailag (szemmel) azonosított. Namost ha már olyan közel volt az ellenfél, akkor a rakéta adta előnyt szépen dobhatta is a kukába....
    Másik példa a csatacirkálók esete - nagyon szép és jó elképzelés, de ha a csatahajók közé sorolják be őket, és csatahajókként kell harcolniuk, akkor a nagy sebességből adodó előnyüket a hajukra kenhetik.

Éppen ezért noha feltehetően valóban fejlettebb lenne egy csillagközi utazásra képes faj, de korántbsem biztos, hogy esélytelenek lennénk velük szemben. Már csak azért sem, mert ha az első találkozáskor nekik nincs egy jelentős erőt és logisztikai hátteret biztosító flottájuk, akkor egy elhúzódó harcba belebukhatnak.

Egy gyarmat meg... Hát nem tudom. Elég komoly kolónia kell, teljesen önellátó, saját hadiiparral.

A hadiipar mindig viszonylagos fogalom. Egy Holdon lévő elektromagnetikus gyorsító, amivel terhet "lőnek" a Földre ugyanúgy használható katonai célra is...

De ezen a szinten még senkinek nem éri meg a háború, mindkét félnek hatalmas veszteség lenne egy űrhajó elvesztése.

Ismét visszautalnék a régi idők hajócsatáira, a középkorban korántsem volt általános a gigászi csata, és egy-egy komolyabb flotta sem állt több, mint két tucat teljes értékű sorhajóból. Mindig mérlegelni kell persze, hogy megéri-e kockáztatni a meglévő egységeket a várható végkifejletek ismeretében...

És találtál már akár egyetlen módszert, taktikát? :)

Emlékeim szerint már felvázoltam lehetséges űrfregatott, illetve a lehetséges forgatókönyvekről is értekeztem már. :)

Igen, és akkor itt is az első probléma, hogy ahhoz, hogy megállítsuk az ellenséget, ahhoz először észlelni kéne. Azt hogyan?

Erről is értekeztem már: űrteleszkópokkal. Akár űrhajóra, űrállomásra telepítve, akár magukban... Célszerű az infravörös és a látható fény tartományát párhuzamosan figyelni.