Nomármost egy halálcsillag, az tipikus elrettentő fegyver, gyakorlati haszna alig van, de nem is kell hogy legyen. Arra szolgál, hogy félelmet kelts az ellenfélben, hogy érezze, nem győzhet és értelmetlen a harc. Kekeckednek veled?! Gyorsak, sokan vannak?! No problemo, szépen odaballagsz a hazai rendszerükbe és szétdurrantod a tetves anyabolygójukat. A családjukkal, a barátaikkal, a népükkel, a gyáraikkal, a csivaváikkal, a szavazóikkal, egyszóbal egész fajokat és rendszereket tudsz kiírtani és EZ az abszolút hatalom, mert csak azt uralod igazán amit el tudsz pusztítani, az uralkodó ezt kristálytisztán látta.
Szóval a hcs az egy más kategória. Magam is Masters of Orion-ban kifejlesztettem a bolygópusztító sugárfegyót (sunray, vagy ilyesmi), felpakoltam dreadnoughtokra (vége felé már több tucatra, majd több százra!) és ha valaki gecizett és betámadta a naaaagyon békés birodalmam, pedig szövetségben voltam velük, azokhoz benéztem a flottámmal. Nem harcoltam velük, nem próbáltam igába hajtani a népüket, nodepláne elfoglalni a felszínt, vagy pénzt, időt, erőforrást áldozni a "strégiai" pont megszerzésére és újraépítésére. 1xűen csak azzal nyitottam, hogy elfüstöltem a bolygójukat, neeeext! Pár világgal kevesebb a galaxisban és térdenállva könyörögtek, hogy ez a harc egyikünknek sem válik hasznára és szüntessük be végre a népírtást (nem mintha mi kezdtük volna). Ilyenkor nagykegyesen KOMOLY hadisarcért cserébe visszavonultunk a határaink mögé győzedelmes flottánkkal. ENNYI. Akinek erősebb a flottája és modernebb a technológiája és nem riad vissza meglépni a legutolsó lépést is, az fennmarad.