"Akiket te felsorolsz, bárki által ellenőrizhető készítményeket árulnak."
Ja, persze, most már igen.:D
Néhány évtizedig meg xopatták őket, mint atom. Ha már akkor aktív tudott volna lenni Vágó, akkor ma valszeg nem is lennének.
"Hiszen minden tudományt ismerő, tisztelő embernek kötelessége lenne beállni a seregbe, így nem nyerhetnének tért az áltudományok."
Aha, a középkorban az inkvizíció is gondolom így toborzott aktivistákat magának.
De most már ugye ők már nem olyan népszerűek.
"Elismerem, aláírom, hogy tudósoktól nem várt agresszivitással mentek harcba, de másképp nem is lehet ma érvényesülni. Senki sem fog törődni egy valahol egyszer leírt tudósi véleménnyel, az a tapasztalat, hogy az emberekhez a szenzáció és a meghökkentő jut el."
Aha, miért szűnt meg pl. a Tudomány c. folyóirat (Scientific American magyar kiadása)!!!!!????
Engem egy ilyen újság érdekelne inkább, nem pedig hogy Vépé a maga félműveltségével hőzöng egy másik félművelt emberkével a tévében.
A tudománynak valóban korrektnek kell lennie, de a korrektség alaposságot is jelent. Egy 10 perces vitában nem lehet alaposnak lenni. Az győz akinek jobb retorikai képességei vannak, függetlenül a mondandója valóságtartalmától. Asszem volt is már, hogy valami auralátó beégette az akadadémikust az Ikszaknákban. Ki a faxomnak hiányzik ez?
A szkeptikus társaságok nem népszerűek, mert az emberek nem ezt várják el a tudománytól, nem ezt az acsarkodást.
Inkább arra kéne odahatni, hogy az olyan kezdeményezések, mint a pl. a 3. évezred c. újság ne botladozzanak ilyen látványosan. Régebben nem volt egyetlen oldal benne, amiben ne lett volna 1-2 tárgyi tévedés, elírás, de meguntam és azóta nem veszem. nem tudom most mi a helyzet ezzel az újsággal.
Az ilyen bakiktól hemzsegő kiadvány az áltudomány, nem pedig amikor Katónéni nyilatkozik, hogy a nagymamája libaszart rakott a szemölcsre, és ezért most őt jól meghurcoljuk!
Szal, majd ha a tudományos élet, a tudományos ismeretterjesztés háza-táján is minden rendbe lesz nagyjából, akkor jöjjenek elő szerintem só műsorokat tartani, addig nem igazán hiteles ez az egész.