• NEXUS6
    #35
    "Az Apollóval feljutottak a Holdra, ahol ott is hagytak valamit, a lelkesedést és a perspektívát."

    Pontosabban a politikusok lelkesedését hagyták ott. Mégpontosabban 1967. jan 27-én a Világűr egyezmény aláírásakor vesztették el.

    Van egy hatalmas, feltáratlan erőforrásokkal megáldott, beláthatatlan térség, amely politikai sérthetetlenségét a nagyhatalmak egyezményben garantálják, jóformán semmilyen gazdasági, ipari tevékenység nem folyik ott, szinte csak tudományos és turizmus.
    Nem a Hold, nem az űr, hanem az Antarktiszról van szó.
    De ugyan ez érvényes az űrre is. Ha a nagyhatalmak valamilyen terület tekintetében megegyeznek a status quo fenntartásában, abban hogy katonai felhasználásba nem vonják be, akkor azt évtizedekig képesek megtartani.

    A NASA állami megbízásra egy csomó projektet megkezdett, pályázatokat kért be, megkötötte a szerződéseket a vállalatokkal, majd pedig a politikusok döntése után törölték az egészet. A 70-es évektől tucatszám voltak ilyen jövőbe mutató projektek. Sajna soha nem azt mondták a NASA-nak, hogy figyeljetek itt van ennyi meg ennyi pénz, nem sok, de most ennyit adunk, és itt van egy ütemterv, ami 30 évre szól. Csináljátok meg. Évente meg jelentsétek, hogy hol tartotok.

    De ehelyett szinte minden tételről el kell számolniuk. Ezen buktak meg, és ezt csinálta most Obama is.