• Carsee
    #11
    Szerintem is jó ötlet a magáncégek bevonása, mert sajnos úgy néz ki, hogy a NASA-nál - az elmúlt 15-20 évben - elfogyott a lendület. Rengeteg pénzt költenek el láthatatlan dolgokra. Fejlesztettek szondákat, marsjárót is, de az emberes űrrepülés terén szinte semmit sem tudnak felmutatni.

    Az Apollóval feljutottak a Holdra, ahol ott is hagytak valamit, a lelkesedést és a perspektívát. 81-ben életre hívták az űrsiklót - STS rendszert - de azóta nem fejlesztettek semmi olyan átütő dolgot mint a sikló, illetve a már említett Apolló űrhajó. Ennek okát én abban látom, hogy a hidegháború megenyhülésével az űrsiklók elvesztették elsődleges feladatukat és tulajdonképpen műholdak pályára állításán kívül mást nem csináltak (újabban ugye az ISS-t látják el), bár igazán egyéb dolgokra nem is alkalmasak. Ettől függetlenül nekem az űrsikló jelenti az emberes űrrepülést magát, csodálattal tölt el, hogy 81-ben az ember ilyet tudott alkotni. Az Apolló után a Shuttle egy luxuslimuzin, de drága és túl sok pénzt vont el más területekről.

    Amit én a fő problémának érzek, az az, hogy a Hold túl közel van és már jártunk ott -> minek oda visszamenni? A Mars pedig túl távol van és sok a kihívás. Nem tudja a NASA eldönteni, hogy melyiknek van több értelme.