• Bandew
    #10
    Naná, hisz a NASA nem pénzszerzésre orientálódott! Természetes, hogy nyeli a pénzt! Mégis kinek éri meg egy Mars-kutatás? Abból nem fog pénz termelődni.
    Sajnos a kutatás egy alapjaiban pénznyelő dolog. Egyszerűen nem lehet pénzben mérni, csak vinni fogja a pénzt. A kérdés itt az, hogy ez tényleg akkora bűn lenne? Mert ha ezt annak veszed, akkor azzal csak azt bizonyítod, hogy a pénz fontosabb a tudománynál. És ami vicces, hogy ma tényleg fontosabb is! Ha magáncégek kezébe kerül a dolog, akkor ott sokkal hamarabb kerülhetnek ki fejlesztések, hisz a pénz motiválja a dolgot, de ezek a fejlesztések olyanok lesznek, amik profitot hoznak az adott cégnek. Tehát az adott cég meg fogja szabni saját határait, ami a tudományban (mint tudjuk) nem létezik. Csupán azt fogják fejleszteni ami pénzt hoz a konyhára. Mit gondolsz az energiaipar miért nem fejlődik olyan gyorsuló ütemben? Azért mert minél jobb technológiák vannak, annál jobban romba dönti a céget, amely kifejlesztette! Minél több energia van a technológiánk által, annál kevesebb profitot mutathat fel egy cég, amely el akarja adni az adott energiát, hisz ha nem tudná eladni, mert olyan sok van belőle, akkor csődbe menne.
    Tehát csakhogy tisztán leírjam a dolgokat:
    Ha pénz van a háttérben (mire másra épülne egy cég) az meggyorsítja a folyamatot, de hosszútávon lelassíttatja önmagát, hogy életben maradjon! Megszabja nekünk embereknek, hogy mi elérhető és mi nem! Hogy fizessünk érte! Ez egy teljesen természetes és kikerülhetetlen folyamat a cégeken belül! Vegyük csak a General Motors-t és az elektronikus autóját! Dollár milliókat öltek bele, mégis kinyírták, hiszen onnantól kezdve felesleges lett volna benzint venni, autókat szervizelni (sokkal hosszabb élettartama van!), cégek ezrei mentek volna csődbe, azt meg ugyebár senki nem akarja, hisz akkor miből él meg! Miből tartja el a sok ezer embert?
    Igen, fellendülés lesz az elkövetkező években, hisz milliárdokat hoz a konyhára, de amint csökkenne a bevétel, úgy fogja magát egyre jobban visszavenni, nehogy mán elessünk a profittól! Az üzleti élet ezt a magatartást diktálja, ígyhát ez is fog megtörténni!