civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • NEXUS6
    Ezeket a katonai egységek közötti különbségeket inkább el tudom fogadni. Hiszen ott voltak pl. a Rómaiak vs. Hunok. A Rómaiak is fejleszthettek volna jó lovasságot, de egyszerűen olyan volt a kiképzési rendszerük, hogy inkább a gyalogosokat preferálták. De hiába voltak jók a hun/magyar könnyű lovasok/íjászok, ha Augsburgnál már kevésnek bizonyultak.

Aztán persze a magyarok is elkezdtek komolyabb páncélzattal rendelkező egységeket létrehozni. Mátyás Fekete Serege szinte legyőzhetetlen lett, de ilyen katonák a régebbi katonai hagyományokba/kultúrába nem illeszkedtek volna.
    Szóval ezek a katonai egységek közötti különbségek történelmileg okésak szerintem.

Egy népnek az erős más oldalú eltorzítását viszont továbbra sem tartom helyesnek.

Amúgy látszik, a készítők vacillálása a CivIV-nél is, ott voltak a spec katonai egységek, amelyek nem igazán voltak erősebbek a standard változatnál (légiós kivételével). A civikek is olyan felemásra sikerültek, annyi plusszt-minuszt nem adtak, szerintem egyedül az uralkodók trait-jei jelentettek annyit, ami már lényeges különbséget adott. A többi különbség jobbára csak dísz volt. Most ez úgy tűnik meg fog változni.