• djhambi
    #97
    "az űrhajó fedélzetén tehát nulla a gravitáció"

    Vagyis a gravitációs mező kikerüli az űrhajót. Ez már majdnem antigravitáció.

    "Belátható tehát, hogy a két gyorsulás ellentétes irányú. Mivel az űrhajó akadálytalanul zuhan a Föld felé, ezért belátható, hogy a nagysága is azonos."

    Ez nem egészen így van. A gyorsulások vektoriálisan összegezhetők, de ha külön-külön kiszámolod a Földre és az űrhajóra a gyorsulást, nem egyenlő gyorsulásokat kapsz, hiszen a zojjektum gravitációs mezeje függ a tömegétől. Mert te azt mondod, ha leejtek egy kavicsot, az akadálytalanul zuhan a Föld felé, és mivel ő is vonzza a Földet, és a Föld is vonzza a kavicsot, a gyorsulásuk kiejtik egymást és a levegőben lebeg a kavics.

    Az űrhajó tömege elhanyagolható a Földéhez képest, ezért az eredő gyorsulás g, és az űrhajó gyorsul a Föld felé. (Ha két Föld zuhanna egymásra, az eredő gyorsulás 2g lenne.) Viszont a súlytalanság azért jön létre, mert nincs alátámasztás, illetve felfüggesztés, tehát az űrhajó az utasaival szabadon esik. Az űrhajónál g gyorsulás pedig nem más mint a centripetális gyorsulás, ami biztosítja a körmozgás dinamikai feltételét.