• Juszufka
    #65
    Na, nem szeretném, ha ez most elharapózna, úgyhogy egy hsz-ben igyekszem pontot tenni az egész végére.

    Az első dolog, amin te kiakadtál, az nem űrhajóra vonatkozik, hanem az az általános relativitás egyik posztulátuma. Ez így hangzik. A Wikipédia oldalon ezt úgy találod meg, hogy ekvivalenciaelv.

    És most ismétlés következik, ami igaz, tehát ha nem értesz egyet vele, rajzold le papírra, olvasd el még egyszer és csak utána írj. A g gravitációs gyorsulás iránya sugárirányban kifelé mutat. Képletet itt megtalálod (figyeld a negatív előjelet). Az űrhajó, mely egy gyorsuló rendszer, "körülesi" a földet. A föld középpontja felé gyorsul, így a hozzá rögzített rendszerben a Földével pontosan ellentétes irányú gyorsuló komponens van jelen. Belátható tehát, hogy a két gyorsulás ellentétes irányú. Mivel az űrhajó akadálytalanul zuhan a Föld felé, ezért belátható, hogy a nagysága is azonos. A két gyorsulásvektor összege nulla, az űrhajó fedélzetén tehát nulla a gravitáció.

    Ezt azért jelenthetjük ki, mert eddig nem indokolja semmi, hogy ne fogadnánk el az általános relativitást, mely kimondja, hogy "a gyorsuló rendszer ekvivalens a homogén gravitációs mezőben levő rendszerrel", mely utóbbit nyugodtan választhatjuk egy inerciarendszer + egy gravitációs tér összegének. Ez az ekvivalencia, a gyorsulás és gravitáció, a tehetetlen és gravitációs tömegek egymással ekvivalensek.