• dronkZero
    #46
    "Azt hiszem a megelőző mondattal összeolvasva egyértelmű, de leírom: vannak néhányan, akik valamelyik űrállomáson több évet eltöltöttek, visszatérve mégse látszanak öregebbnek, mint mi, "földi halandók"."

    Hogyan állapítasz meg objektíven "öregség"-et? Hogyan méred? Mi alapján nem látszanak öregebbnek/fiatalabbnak?

    "Az űrállomáson tapasztalt, és a földi gravitáció különbsége pontosan 1g -> ez évek alatt pár percet jelent"

    Állj! Nem egy g a különbség, hanem kb 10-15%. Nem számolom most ki, ha nem baj, de csak (földsugár per földsugár+pályamagasság)négyzeten mennyiségnyit változik a gravitációs erő nagysága. (Kb (6300/6600)^2) Az abszolút téves, hogy ott nincs gravitáció. A súlytalanság NEM a gravitáció hiánya!
    És ez a _kis_ gravitációs különbség okoz évek alatt perceket kb. De lehet, hogy csak másodperceket. Ezt sem számolnám most ki.
    Teljesen nulla gravitációnál nem tudjuk, hogy mi van. Tekintve, hogy jelen tudásunk szerint nincs behatárolva a gravitáció hatása, így valószínűleg nincs is olyan hely az univerzumban, ahol pont 0 lenne a gravitáció. (Legfeljebb nagyon kicsi a hatás, vagy egyensúlyban van a test.)

    "vagyis a fénysebességet megközelítő űrhajó, és a földi gravitáció különbsége még kisebb lesz, tehát ismét ott tartunk, hogy valójában nincs többszörös "időkülönbség"."

    Ne az erőhatás számít, nem érdekes, hogy mennyi a földi gravitáció. Az egymáshoz képest gyorsuló vonatkoztatási rendszerek adják az idődilatációt. Meg hogy máshogy értelmezzük az egyidejűséget ha távolodik a test, mint ha közeledik. Olvasd el a lentebb linkelt wiki cikket, az elég jól leírja.

    "Szerintem pont azt jelenti, de valóban nincsenek túlzott ismereteim a témában."

    Na ez baj, látod, mert ez általános iskolás téma, másrészt ez nem vélemény kérdése. "A súly az az erő, ami az alátámasztást nyomja, vagy a felfüggesztést húzza."
    Tehát egyrészt semmi köze a gravitációhoz, másrészt az űrben érthető módon nincs sem alátámasztás, sem felfüggesztés, tehát a súlyerő nem értelmezhető. De gravitáció van, az tartja orbitális pályán az űrhajót. Anélkül egyenes vonalú egyenletes mozgással kilövés után elhagyná a Naprendszert.

    Az egész témával az a baj egyébként, hogy differenciálegyenletekről meg nopláne ezen egyenletrendszerek szélső értékeinél kialakult anomáliákról akarunk szemlélet alapon beszélgetni. Ez nehéz, nem túl egyszerű elképzelni, belátni meg pláne, a matematikai rész nélkül.