• A1274815
  #43
  "Ráadásul nem csak egy agyafúrt utakon kimérhető jelenségről van szó, hanem a praktikus alkalmazásoknál is gondot okozó fizikai törvényről. A GPS műholdakat rendszeresen szinkronizálni kell, mert már a fellövés és pályára állítás során bekövetkező mozgásoktól is a földi órákétól eltérő időt fog mutatni."

  A kérdés igazból az, hogy ott vajon tényleg az idő lassúlt be, vagy csúpán az atomóra hülyült meg a gyórsúlástól.

  Amúgy meg tudok rólla, hogy részecske gyórsítók közel fénysebességre gyórsítják fel az atomotkat, de annak mégis hogy akarod kimérni az idő bomlását? A rádióaktív bomlás sem jó válasz, mert azért vannak ütközések rendsen, illetve ilyen erős eltro-statikus és mágneses mező akár ki is hathat az atommagra, elég csak arra gondolni, hogy az MRI mágnese a protonok tengelyére kihat.

  Ami egyébként ebben az egész legalább is nekem nem tetszik, az az, hogy ha megközelítjük a fénysebességet az ürhajóból mérve hirtelen a fénysebesség többszörösével megyünk, de akkor kívűről is, nem?

  Amúgy a fénnyel tényleg az a próbléma, hogy itt már egy forúmozó nagyon helyesen leírta, nem az a foton verődik vissza, hanem elnyelődik és egy másik bocsájtódik ki. Ez által ahogy hozzáér valamihez már is nem erdeti megy tovább az eredeti sebsségével, hanem a környezete által megszabottal, lásd az üvegben vagy a vízben lassabb a fénysebesség.