• djhambi
    #382
    A baj az, hogy azt hiszed, hogy "a fény sebessége" = "fénysebesség". Ez nem igaz! A fénysebesség egy természeti állandó, ami két másik természeti állandóból számolható. c = 1/√(εμ). Így számolható ki. A klasszikus fizikában azt tapasztaljuk, hogy az elektromágneses hullámok (a fény) pont a fénysebességgel terjed a térben.

    Továbbá ott követsz el hibát, hogy a speciális relativitáselméletet öszekened az álalános relativitáselmélttel. A speciális relativitáslmélet inerciarendszerekre vonatkozik (definíció: ahol Newton I. igaz, vagyis inerciarendszerben minden anyag megőrzi mozgásállapotát, amíg egy másik anyag, vagy mező ezt meg nem változtatja). Az általános relativitáselmélet gyorsuló rendszerekre érvényes, vagyis az, hogy a gyorsuló rendszer ekvivalens a homogén gravitációs mezőben lévő rendszerrel. (Ehhez nem nagyon értek, csak kb. Wikipedia szinten.) Tehát, ha Einstein posztulátuma azt mondja ki, hogy minden inerciarenszerben a fénysebesség állandó, akkor azt kell tudni, hogy ez nem gyorsuló rendszer, és miről te beszélsz, hogy görbült tér, az gyorsuló rendszer, mert homogén gravitációs mezőben van.

    Vagyis a posztulátum miatt minden inerciarenszerben a c állandó, de mikor a fény lassulásáról beszélünk, akkor az már nem inerciarendszer. Iyen egyszerű.