• Hawaii
    #332
    Épp ez az, hogy igyekszem nem bedőlni senkinek. Egy dologra tudok csak alapozni és az a következetesség. Ha jól értem, a tudományos gondolkodásmódnak nélkülöznie kell minden nemű tekintélyelvűséget.

    Az általad idézett oldalt és sok már sok másikat is olvastam, pont ezért merültek fel a kérdéseim.

    Idézet a Wikipédia, "idődilatáció" oldalról:
    "A speciális relativitáselméletben az időeltolódás mindkét vonatkoztatási rendszerben fellép a másik rendszerből nézve. Ez feltételezi, hogy a két rendszer egymáshoz viszonyítva egyenletesen mozog és a megfigyelés ideje alatt egyik sem gyorsul."

    És konkrétan hogyan tudunk egyenletes, gyorsulás nélküli mozgást szavatolni, amikor az anyag görbíti a teret? Ha építünk egy kocka űrhajót, aminek a 6 sarkán egy-egy gravitométer található, akkor az egyenletes mozgás szerint mindegyiknek azonos értéket kellene mutatnia. Ez nem ellentmondás? Mi több, a gravitométer, illetve az összes mérésre alkotott műszerem is atomokból áll, amire eltérő mértékű gravitáció, térgörbület hat.

    Tehát ha úgy gondolod, érted a relativitást, akkor kérlek a saját szavaiddal mondd el mit látok rosszul! Ha csak tekintélyekre mutogatsz, hogy ők így, vagy úgy magyarázzák az nem egyeztethető össze a tudományos gondolkodással.
    Azt is megértem, hogy egy idő után, ha mindenkinek el kéne magyarázni mindent, az elég fárasztó tud lenni, ezért is igyekeztem olyan kérdéseket feltenni, amikre - olvasgatva többek közt a wikipédiás cikkeket is - nem találtam választ.