• Hawaii
    #328
    Lenne néhány kérdésem, ha méltattok becses figyelmetekre:
    - A Michelson-Morley kísérlet negatív mivolta nem csupán az éterszél általuk várt irányultságára és mértékére vonatkozik? Hogyan sikerült belőle a hullám terjedését biztosító 'közeg' létezését kizárni? Mi a helyzet a később, nagyobb pontossággal és eltérő tengerszint feletti magasságon megismételt kísérletekkel? Hogyan következik ezekből, hogy a fény sebessége 'állandó', amikor a definíció is eleve meghatározza hogy 'vákuumbeli' közegre értendő?
    - Milyen módszerrel és hatékonysággal állítják elő a 'vákuumot'? Az a módszer milyen léptékű 'anyagszerkezetek', kölcsönhatások jelenlétét zárja ki és milyeneket nem? Biztos, hogy jó alapokon nyugszik a speciális és az általános relativitás elmélete?
    - Amikor azt mondják, hogy nem vennénk észre a különbséget a között, ha a földi gravitációval megegyező mértékben gyorsulnánk az űrben, vagy szimplán a Földön állnánk, akkor mi a helyzet a gyorsulás 'irányultságával'? A gömbfelületen állva a 'tömegközéppont' felé 'mutat' minden atomom, nem egy abszolút síkra merőlegesen. Az űrhajómon ezt hogyan reprodukálom?
    - A 300e km oldal nagyságú kocka alakú (z)űr(ös)hajóban a külső szemlélő miért csak a fény útját látja eltérőnek? Az űrhajót nem? Az talán abszolút viszonyítási rendszer a külső szemlélő számára? Ez nem ellentmondás?

    U.I.: Tekintélyelvű válaszoktól kíméljetek! Előre is köszönöm.