• exac
    #214
    A cikk egyoldalú. Nem mondom, hogy valótlant állít, de nem veszi figyelembe azt, hogy a sebesség növelésére irányuló törekvés magával vonja azt is, hogy az erre használt technika is változik.

    Csak azt tudom felhozni példának, hogy ha a robbanómotor feltalálója és társai elgondolkodnak volna azon, hogy képes lesz-e az ő elméletük, és az általuk felfedezett hajtóanyag továbbfejlesztve képes lesz akár 1000km/h sebességet is elérni, de a mindennapokban, biztonságosan akár 150-300km/h-t (autók, vonatok)

    Biztosan azt mondták volna, hogy ez lehetlen, felrobban, halálos, kivitelezhetetlen. Pedig nem. Nem az, csupán JELENLEG az.

    A cikk azért egyoldalú, mert nem gondolkodik el olyan technológiákon, amelyek ugyan még nem léteznek: káros sugárzást elhárító erős mágneses tér (mint pl a föld ilyen tere), vagy a sugárzást kioltó (nem elnyelő) technológia. Vagy egyéb erőtér, amely képes elhárítani az útból a H részecskéket, vagy adott esetben semlegesíteni azokat. Ellenben elgondolkodik a fénysebesség emberi alkalmazásán, ami szintén nem létezik...

    Nem gondolkodik el azon sem, hogy mivel a fénysebesség már a jelen fizika határát súrolja, előfordulhat, hogy ott teljesen másképp viselkednek az fizika törvényei. Erre számos más példa is van. Régen nem tudták megmagyarázni, hogy a víz miért pont +4°C-os hőmérsékleten a legsűrűbb. Ma már meg tudják. Ez sem volt egy adott korban egyértelmű. Ma már az.

    Azon sem gondolkodik el, hogy nem feltétlenül szükséges a fénysebességet ebben a térben elérni. Elérhetjük alternatív térben is, ott lehet hogy nincsenek H atomok. Még ugyan nem fedeztük fel, de megtörténhet. Még azt sem fedeztük fel, hogyan kell egy-két atomnál nagyobb testet fénysebességre gyorsítani.

    Szívesen olvasnék egy olyan cikket is, ahol ezek az alternatív technológiák is meg vannak említve. Egy kis jövőkutatás, ha már a jövőn gondolkodunk :)