• halgatyó
    #19
    Szerintem az emberek nagyon is okkal bizalmatlanok. Ennek a felhő izének ugyanis az előnyei nem igazán láthatóak egy magán felhasználó számára. A potenciális veszélye viszont nagyonis! Csak nem az, amire a legtöbben tippelnek itt, azok akik nagyün büszkék a titkosítási algoritmus ismereteikre... nem a titkosítás környékén kell keresni az igazi veszélyt.

    A felhő izé előnyének eddig egyetlen tényt hoztak fel: a hatalmas számítási kapacitás lehetőségét. Mégpedig kétféle módon: volt aki a PC-k között szétosztható feladatokban látja (nagyon gyors internetes kapcsolatot igényel, ami nem áll rendelkezésre), más a szupravezető nagygépekre veti tekintetét..

    Csak az a kérdés marad függőben, hogy mi az ördög szükségem lenne nekem akkora számítási kapacitásra? Az internethasználat? Excel táblák? Mi az a feladat, amit az asztalomon dolgozó Sempron3300 nem tud megcsinálni?

    A számítógépek teljesítménye az első PC-k óta (89-ben találkoztam egy 6 MHz-s AT-vel, 286-os procival) 1000-szeresére nőtt. Elvileg.

    Csakhogy a foslék rohadék "szoftverek" visszafejlődése teljes mértékben kiegyenlítette a hardverek fejlődését! Ezt a problémát kellene inkább kezelni, a felhőt leszarom.

    Van viszont egy nagy veszélye ennek a "felhő" izének: egyfajta úttörő szerep.
    Szoktatás egy olyan gondolathoz, amitől a legtöbb normális ember félelem- és dührohamot kap: hogy a saját gépünkön semmi se legyen, még az oprendszert is a hálózatról kelljen bebootolni, és bootolásonként kiszámlázzák...
    Aztán bármilyen programot akarunk használni, azt a netről kelljen betölteni, és alkalmazásonként kiszámlázzák...

    Amiről meg úgy itélik meg a központban, hogy nem használhatod, azt egyszerűen nem tudod majd elindítani.
    Például jön egy szaridióta uj kormány, és úgy dönt, hogy betiltja az eddigi kedvenc játékodat, mert túl véres. Vagy akármi hasonló.

    A totális ellenőrzés és a totális fejés!
    Ez a rettenetes veszély, amihez az ilyen "felhő" ötletek amolyan szálláscsinálóként szolgálhatnak,
    az emberek szoktatása egy gyűlöletes rendszerhez