• Molnibalage
    #74
    Mi a gyerekes? Én folyamatosan csak válaszolok neked.

    A TFR jelei olyan gengék, hogy miniális szintre állítva már 6-8 km-re levő célokról sem ad értékelhető infót a visszatérő jel. A legerősebben is 14-15 km-re néz előre (egyes gépeken.) Legalábbis egy jenki ezt mondta nekem, aki érintőlegesen kapcsolatba került egy ilyen rendszerrel, de ez olyan 20-25 éve volt neki. Ezt sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom.

    A TFR kapcsán érdekes kérdés még az, hogy milyen sávban üzemel. Erősen kétlem, hogy bármi olyanban amit a besugárzás jelző rendszerek jeleznének más gépeken.

    A vizuális megfigyelés részében nem értem, hogy mit nem értesz. Ahol lakom napi szinten húznak át tucatszám gépek. Este előfordul, hogy hallani hallom őket, de nem látom. Még a helyzetfényeket keresve a hang alapján is másodpercekig tart meglátni teliholdnál. 300-400-as tepmónál nem repülnek gyorsabban és 300-500 méteren lehetnek a gépek. Már ezt sem látni. Akkor szerinted egy 10-30 méteren szambázó heliből mit látni vagy 1000 km/h-val suhanó gépből? A gépet nem hallod.
    A helit még esetleg, de ebben is kételkedek.

    Helik is szoktak erre járni. Mindenféle. Volt már UH-60, Mi-8/17 és mentőheli is. Mikor a menőheli csutka gázzal húzott át felettünk azt sem hallottunk 6-7 másodperccel korábban, mint amikor átjött felettünk. A csigalassú mezőgazadasági An-2-őt 20 méteren jőve sem hallottuk sokkal előbb. Látni nem is láttuk, mert egyetlen fa is elég volt, hogy kitakarja. Mindez fényes nappal volt délután, szélcsendes időben, verőfényes napsütésben.

    Miért ragaszkodsz mereven ragaszkodsz ahhoz, hogy ez a beszólogatás működik. Szerinted a szerbek vagy nem próbálkoztak ezzel? Pedig akkor már voltak mobiltelók is, ezzel is gyorsítva a kommunikációt.

    Másrész itt ellentmondasz magadnak. Bármelyik VSZ tagállamban volt ilyen? Én nem halottam róla, még az index légrakos topikban sem. Pedig ott aztán annyi új dolgot tanultam, hogy ehaj. Tehát nálunk sem volt, máshol se és Irakban sem. Hmm... Feltűnő a hasonlóság a VSZ és Irak légvédelme között, megintcsak.


    Azért is elég vicces, hogy egy egész ezred zárt áthúzását hozod fel példaként, zárt kötelékben. A kérdés es akcióban asszem 8 km-ről nyitottak tüzet. 8 km-ről közeledő 4 gépes vadászgép köteléket sem hallassz, nemhogy heliket. Mindkettőt halottam már előben. Kecsón is a nyitképnél heli + vadász + szállítógép nem volt hallható 3-4 km-ről sem. Enyhe susogást halhattál, ha nagyon egyirányba figyelét, mikor már láttad őket.


    Az orosz légvédelmi rendszer gyakorlatilag semmiben nem tért el jelentősen egy VSZ-től. Vagy az a sokezer szovjet "tanácsadó" csak a tökét vakargatta szerinted? Az iraki légvédelemnek volt ráadásul egy előnye kezdetben. Az országot ugyanis behálózta földalatti hírközlő kábelrendszer. Amíg szét nem kapták, nem feltétlen kellett rádiózni a távoli egységek között.

    A 7. pont az mire vonatkozik?

    Nem technika mániás, csak momentán úgy kezelsz láthatólag, mint egy hülyegyereket, aki még életében nem látott / hallott helit és harci gépet.