• Molnibalage
    #72
    Igazán nem értelek, te terelted ilyne irányba a beszélgetést...

    A terepkövető radarnak különböző üzemmódjai vanna. Írtam. Ezek közül van olyan is, mikor nagyon minimális kisugárzott energia van. Ezt pár km-ről messzebb nem is látni és akkor még mindig ott a FLIR.

    Nem tudom, hogy milyen sebességgel ment be, de nem is ez a lényeg. Arról van szó, hogy a rendszer autonóm módon képes a gépet biztonságosan vezetni. A körülmények szerint kell sebességet és magasságot választani. Ennyi. Nem értem, hogy miért ezen rugózól.

    Helikopteres videó alatt mit értesz?

    1.

    2.

    3.

    Látható, hogy a heli még a vadászrepülőgépnél is alacsonyabban tud repülni. Ennyi. Akkor miért olyan nagy kérdőjel ez neked?

    Az is indok volt, hogy a cél elpusztítását megbízhatóen kellett jelenteni. Egy F-111 rárepül old és pucolt volna. A helikopterek nagyobb bizonyossággal jelenthették, hogy az adott radar szétkapva. Legalábbis ezt is felmerült egy angol oldalon, mint érv. (Még az özönvíz előtt olvastam ez, fingom nincs, hogy hol.)


    Jó lenne erről egy linket adni, mert ez így megint egy olyan képességről való vita, amitről semmiféle adatot nem adsz. TFR zavaró berendezéssel ki rendelkezik?

    Éjszaka a vizuális megfigyelés nem működik. Pont. Irak felett éjszaka és alacsonyan is repültek. Nem értem megint, hogy akkor miről van szó.

    AZ akkori iraki légvédelm a számukra elérhető legmodernebb orosz és nyugati rendszerekkel volt ellátva. Azt amit a iraki légvédelem előadott tekinthető a SZU és VSZ országok légvédelmi rendszereinek hű képének véleményem szerint. Elektronikailag ekkora elétérs volt a két blok között az adott eszközökkel. Ez van, ezen nincs mit szépíteni.

    Igen, a Pilis csúcsán levő dolog korlátozottan volt képes alacsonyan repülő célokkal bármit kezdeni. Viszont a Pilis nem takarta ki egyik irányba. Ja, nem én találtam ki, hogy a régi rendszerek nem látnak földháttérben...

    Mar megint csak radarban gondolkodsz

    Miben gondolkozzak? IR és radar szenzornak is látnia kell a célot, ha nincs LOS akkor csókolom...

    Az irakiak vétettek hibákat, mert nem úgy alkalmazátk a radarokat, ahogy a szerbek. Igen ám, de ők más hibájából tanultak.

    Viszont - ahogy már írtam - az egész keleti blokk légvédelmének a lenyomata az iraki. Nagy átlagban azokkal a szovjet rendszerekkel egy szovjet mintára felépített légvédelmi rendszer ennyit tudott. Tudom, hogy ez egyesek gyomrát megfekszi, de akkor is ez az igazság...