• Kornan
    #118
    Az a baj az űrkutatással, hogy nincs semmi állandó ami motiválná a vezetőket. Ők pénzben gondolkodnak elsősorban, nagyon sok ember így tesz, tulajdonképpen legnagyobb részt a pénz iránti vágy(vagy valami amit abból meg lehet venni) hajtja előre a társadalmunkat. Többi állandó tényező úgy gondolom nem játszik jelentős szerepet. Az űrkutatás első aranykorában azért volt jelentősen nagyobb a támogatottsága, mert nemcsak a pénz számított, hanem az, hogy megmutassák mire képesek, kivívják mások tiszteletét és elismerését, megmutassák ki a faszagyerek. Szóval a politikai haszon, azaz több választó, jobb kapcsolat más országokkal, vesztes ellenfeleket sújtó negatív hatások és tengernyi hasonló közvetett haszon. Ez mondjuk nem állandó dolog, de azért ez is valami. Mivel a holdat már ellőtték, a következő ilyen kihívás, ami ilyesfajta hasznot hoz, a Mars lenne, de ez a kihívás jóval nagyobb, úgyhogy nembiztos ,hogy megéri. Biztos nem 4 éves projekt, a versenytársak sem valami aktívak. Úgyhogy amíg vagy nem lesz 4-8 éves kilátásban a Marsraszállás vagy nem zárkóznak fel az ellenfelek, azaz amíg nem jelentenek fenyegetést az USA nagyhatalmi pozíciójára nézve, addig nem lesz itt második aranykor. A holdra szállás más országok részéről szerintem talán jelenthet még ilyesmi fenyegetést, de az is lehet, hogy csak szimplán telenyomják a sajtót ilyesmi címszövegekkel: Kína 50 év után utolérte a 70-es évek USA-ját, az oroszok végre holdra szálltak, ideje volt már.
    Valamilyen szinten azért fenntartják, mert ha bezárnák a bazárt az azért nem vetne jó fényt rájuk + pazarlás is lenne kidobni az infrastruktúrájukat(erre specializált szakemberek, kutatóközpontok, intézmények).Tökmindegy, miután lelövik a következő ilyen kihívást ugyanaz fog történni mint, ami most történt, behal az egész.

    Ezért jelentene nagy lökést az űrkutatásnak, ha megérné anyagilag kutatgatni ott. Talán ezért gondolta az elnök úr, hogy jó lenne erősíteni a privát szektort, mert ők úgyis pénzben gondolkodnak. Olyan úton indulnak el, ami megéri, vagy láthatólag meg fogja érni. Űrturizmus most az egyetlen ilyen dolog ami láthatólag megéri valamikor soká. Ha minden jól megy akkor dől majd a profit. Az a profit a fejlesztésekre, bővítésekre költődik majd. Ha elég fejlettek leszünk talán majd megéri mást is csinálni, pl bányászni, kolóniákat fenntartani. Az állami szektor meg csökkenti a költségeket, mivel a privát szektor majd ellátja technológiákkal és eszközökkel, ha már elég erős lesz. Szal nem kell kockázatot vállalniuk, nem kell infrastruktúrát sem kiépíteniük az adófizetők drága dollárjaiból. Az a pénz mehet majd az új lopakodó bombázó/tengeralattjáró/harci robot gyártásába. Vagy akár maradhat az űrkutatásban is, de átszervezve másra költenék. A lényeg ,hogy a privát szektor az űrkutatásban növeli az állam lehetőségeit. Itt tulajdonképp nem csak privatizálásról van szó és nem minden kerül a privát szektor kezébe. Az állam továbbra is menni fog a marsra és az aktuális elérhető kihívásokat igyekszik majd elérni. Szerintem, szerinted?