• BlackRose
    #52
    Az Apple A4 egy SoC (System-on-Chip) és nem más mint egy ARM Cortex-A9 és egy ARM Mali integrálása (plusz memóriavezérlő stb.) nem nevezném CPU-nak és még kevésbé az Apple saját fejlesztésű CPU-jának. ARM tetőtől talpig. A POWER és a SPARC meg az Applet egyáltalán nem érdekli. Egy új CPU architektúrának meg semmi esélye a jelenlegi piacon, az ARM is csak azért él mert a mobilpiac ma virágzik. Az x86-nak van sok hiányossága de az ökoszisztéma (szoftver, szakemberek stb.) ami körülötte kinőtt annyira hatalmas, hogy semminek esélye sincs ellene a piacon (kivéve mobil és mainframe piacon ott meg már szintén megvan az ARM de ott is számolni kell az Atom-al is mert magával hozza az ökoszisztémát amivel egyik sem rendelkezik még az ARM sem).

    Az Intel nem hülye, tudja, hogy mi rejlik a mobil piacon, azért is született az Atom, csak persze lépésről lépésre megy a dolog. Néhány iteráció és számolni kell vele (az LG már Atom-os smarthphone-on dolgozik), nem azért mert jobb lenne mint az ARM hanem azért mert x86 ökoszisztéma jön vele.

    És még valamit, a "processor architecture independent" egy szép kis mese, sajnos a valóságban semmi sem independent és egy OS nem annyira a CPU-tól függ hanem a szoftverektől ami rájuk készült. Windows is volt "processor architecture independent" csak aztán még sem lett belőlle semmi mert OS nem sokat ér szoftver nélkül, a szoftver meg soha nem készülhet minden platformra (mert drága mulatság), open source esetében megvan ugyan a lehetőség, hogy a guru fordítsa amire akarja, de ez nem piac és nem consumer piac, ez csak egy szép kis mese aminek nem sok vagy akár semmi befolyása a valóságra.

    De mondjuk, hogy a netbookok után a smartbookok és ARM alapú Tabletek is elkezdenek terjedni (nehezen mert netbbok sem terjedne Windows nélkül), de mondjuk, hogy mégis... és a Microsoft megjelenik az ARM alapú Windows 8-al (x64 melett) és akkor sem sokra megyünk mert a Windows softver nem ismeri az ARM-ot, mindent ARM-ra is kiadni viszont csak akkor érdemes, ha ARM-on legalább fele annyian igénylik mint x86/x64-en... és a valóságban ennek kicsi az esélye. Persze egy ARM alapú kommunikációs tablet amely böngészésre is jó nem kizárt (az iPad is ilyen), és fut rajta iPhone/iPad OS, Android, ChromeOS, Windows Mobile/CE, Symbian... és ez megfelel sok mindenre de nem váltja fel a PC-t és nem váltja fel az x64-et... egyszerűen mert munkára NEM alkalmas. Munka alatt itt nem email-t és powerpointot értek, hanem pl. grafikát, mérnöki melót, és a szerverparkokat (ahol az x64 a legköltséghatékonyabb). Kliens lehet az ARM, de "workhorse" NEM.