-
Pares #14 Őőő, bocsi, de:
"Ez inkább akcio játék"
Nem. Ez RPG-Shooter. Az első részben a lövöldözős akció része egy kalap szar volt. A fedezék rendszer nem ért semmit, mert egy idő után olyan fegyvereid voltak, amikből szinte végtelen soká tudtál lőni. Így arról szólt a lövöldözős rész, hogy a bal egérgomb folyamatosan le volt nyomva. Az, hogy ezt a 2. részben teljes mértékben kijavították, egy nagyon nagy plussz. És semmi köze nincs a játék történet mesélős, párbeszédes RPG részéhez.
"sokkal kevesebb a párbeszéd az 1. részhez képest, egyik lövöldéböl máész a másikba. A párbeszédekkel csak az a gondom hogy mindig 3 válasz van, egy jo egy semleges egy rossz, de a vége mindig ugyanoda visz a válaszoknak, semmi ujat nem ad, lineáris, 2. végigjátszásra."
Bocs, nem azért, de ez így egyszerűen nem igaz. Egy az, hogy több párbeszéd van benne, legalábbis én egyértelműen így vettem észre, plussz a Bioware leszögezte, hogy kb 20%-al több párbeszédet tartalmaz a 2. rész. A párbeszédekkel nem igazán értem, mi a gondod, mivel ha játszottál az első résszel, akkor tudod, hogy abban is pontosan ugyan így volt. 3 válasz jobb oldalt, a felső a Paragon, a középső a neutrális az alsó pedig a Renegade. Továbbá a bal oldali párbeszéd lehetőségek további információkhoz juttatnak, valamint további speciális Paragon/Renegade opciók is előbukkannak. Ez a része a játéknak szinte alig változott. Ami változott az az, hogy most dinamikusabbak a párbeszéd jelenetek, ráadásul egy új Interrupt rendszert is van, amivel Paragon/Renegade cselekménnyel megszakítod az eseményeket. Ha játszottad a játékot, esetleg mentettél és visszatöltöttél, akkor tudhatod, hogy a párbeszédben választott cselekményeid igen nagy mértékben, drasztikusan képesek megváltoztatni akár az egész történet kimenetelét. Nem akarok spoilerezni, de erre jó példa ha csak a játék végét említem. Így lineárisnak nevezni, hát mit mondjak, elég furcsa...
"Grafika, nekem vegyes érzést nyujt, a különlegesen karakterek szépek, de a környezet ronda, elmosott, hiába a max felbontás fullhdben, max szüréssel (ami nekem nagyon illuziorombolo, az hogy nincs vér, egy csepp sem, és a hullák 1 mp alatt eltünnek...) Nekem sokmidnen hiányzik ami az 1ben megvolt, pl a földi jármü, nagyobb területek,"
Te azzal játszottál, amivel én? Az egyetlen dolog, amire igazán nem lehet panasz, főleg nem az első rész után, az a grafika. Hatalmas mértékben fejlődött azalatt a 2 év alatt. Én egyáltalán nem vettem észre elmosott, alacsony felbontású textúrákat. Nekem mindhol minden éles volt. A karakterek hihetelenül ki vannak dolgozva, és hogy a környezet ronda? Erre már igazán nem tudok mit írni. Az összes bejárható terület sokkal szebb, hangulatosabb, mint az első rész. A bolygók csodaszépen ki lettek dolgozva, igaz, most nincs akkora terület, amit bebarangolhatsz. Viszont az első részben nálam a felfedezhető bolygók voltak a legnagyobb mínusz. Kopár, élettelen vidék, recés, hegyes, magas hegyek ugyan azokkal az ismétlődő bázisokkal. A Mako is egyszerűen szörnyű volt. Szerintem az emberek többsége az első rész után inkább a minőségre szavazott, mint a mennyiségre, és én egyáltalán nem bántam meg. Külömben ha hiányolod a Makot, hamarosan jön egy DLC a Hammerhead lebegő "tankal".
"több alküldetés, az inventory, sokkal több fegyver és páncél választék stb."
Nos az első részben sem volt több mellékküldetés, ráadásul azok is, amik voltak, ugyan azok az ismétlődő feladatokról szóltak, ugyan azokban az ismétlődő bázisokban. A kettesben a melléküldetések minősége ismét drasztikusan javult. Az inventoryról az a véleményem, szépen angolosan, hogy: Good riddance. Én személy szerint egyáltalán nem hiányolom. Sokan sírnak, hogy milyen RPG az, amiben nincs inventory, de kinek hiányzik egy olyan rendszer, ami rövid időn belül értelmetlenné és idegeítővé válik? Mármint egy idő után annyi szemeted volt, hogy nem egyszer megesett, hogy megtelt az inventorym, és annyi pénzem volt már (amin persze semmit se tudtam venni, mert a felszerelésem ki volt maxolva), hogy mindent omni-gélre alakítottam. Az összes végigjátszásomban megismétlődött, és rohadt idegesítő tudott lenni. Szerintem remek az új rendszer. Bár az igaz, hogy a csapattársaidat nem tudod külön páncélba felszerelni, de ha lojálisak lesznek, legalább ők is kapnak egy teljesen új, felturbózottat. Jól tették, hogy kivették az öreg inventory részét a játéknak, és véleményem szerint nem egy ilyen haszontalan rendszer teszi az RPG-t. A fegyverekről annyit, hogy most is ott vannak a fegyverfejlesztések ugyan úgy, és bár igaz, hogy most lehet nincs annyi fegyver (fejlesztés az viszont több van!), de most rá vagy kényszerülve, hogy más fegyvert és taktikát is kipróbálj. A páncélokból egyáltalán nincs kevesebb, sőt, sokkal több van. Az első részben volt 3 darab, és azoknak az átfestett változataik. Most a páncél föl van osztva több részra, és midnegyikből több van, fejlesztheted, új részeket vehetsz, átfestheted kedved szerint, és minden rész más bónuszt ad. Szóval a páncélok terén jóval több variáció van, mint az első részben.
Végezetül pedig:
"de aki hc játékos annak elég rövid"
Ez erősen szubjektív, mert játékstílustól függ. Én szeretek szöszmötölni, és minden apró kis infót megszerezni, szóval számomra nem rövid. Plussz ott a többi kaszt és a más-más döntéshozatalok által inspirált új végigjátszások.