n0k0m#82
Reggel meg atneztem a kommenteket, aztan valaszolni mar nem volt idom, de latom Sadun Tryst mar reszben megtette helyettem.
En sem irom le a lehetoseget, de sokan masokkal ellentetben (legtobb ismerosomre gondolva) ugyanakkora eselyt adok arra is, hogy nem kivitelezheto. Ugygondolom az eddigi tenyek inkabb azt tamasztjak ala, hogy a sci-fi-ben latott ide-oda ugralunk talan sosem valosulhat meg.
Elvegre mi a nagy hiba a vallasos emberek ervelesenek? Hogy van egy megallapitasuk, amihez alakitjak a tenyeket, nem pedig a tenyekbol vonjak le a megallapitast. Tehat, ha tenyekkel tudjuk alatamasztani a fenysebesseg feletti utazast, akkor tudomanyosan gondolkozunk, viszont, ha a fenysebesseg feletti utazas feltevesehez alakitjuk a tenyeket, akkor az nem tudomanyos. Valos peldaval elve, ha a megfogalmazasom kicsit zavaros volt:
1.Tudomanytalan - Ozonvizrol tudjuk, hogy volt, hiszen irva van a Bibliaban, ezt alatamasztja az, hogy halcsontvazakat talaltak 3000 meter magasan az Andokban.
2.Tudomanyos - Tengerfenekrol szarmazo, evmilliok alatt kepzodott kozet talalhato 3000 meter magasan, tehat a tengerfenek valamifelekeppen szarazfoldi hegysegge formalodott.
A vegeredmeny pedig ismeret, vagyis a tudomanyos megkozelites cafolja a tudomanytalant. Persze ehez bizonyitott tenyekre van szukseg, nem pedig olyanra, mint hogy a fold lapos. Az sem veletlen, hogy vallast hoztam fel peldanak, hiszen a tudomanytalan gondolkozas nemtobb, mint puszta hit.
+ Idetartozik es masok is emlitettek mar, hogy mas civilizacioknak mar lehetett ideje arra, hogy szamunkra elkepzelhetetlen teknologiai szintet erjenek el es meg is talaljanak minket.
Ez az a tema, amibol azonnal tobbszaz kerdest/gondolatmenetet lehet alkotni, egy példa:
- Ha a robotika/szamitasteknika alapfeltetele a fejlett teknologianak, akkor a fenysebesseg feletti utazas ismeretevel minden egyes bolygora kuldheto reproduktiv szonda, ami ugye mint a bakterium egy szelet huson rovid ido alatt milliardnyi mennyisegre osztodik szet. A visszakuldott adatok alapjan egy ertelmes szamitogep mar megtudja allapitani, hogy van e ertelmes elet az adott bolygon.
Erre jogosan irnatok, hogy ha olyan fejlett egy civilizacio, akkor a reproduktiv robotokban rejlo veszelyeket is ismeri.
De erre is ott a valasz, hogy ugyanugy kezelni is tudja. Es mivel a cel igen fontos, felterkepezni mindent, igy vegre is lesz hajtva elobb-utobb. (megjegyzes, hogy igen valoszinu, hogy minden ertelmes lenynek a megismeres a celja, hiszen a teknologiai fejlodesnek is ez az alapja)
Ne ertsetek felre, nem akarok harcbaszallni az eselyek ellen, viszont ugygondolom erdemes ismerni a pesszimista oldalt is, hiszen az optimista feltevesek altalanosan ismertek.
Ui. Ha valaki ugyerzi, hogy itt-ott hulyeseget irtam, akkor nyugodtan kijavithat kuluralt formaban, nem fogok megsertodni.