Epikurosz#111
Kb. 10 éve volt egy levélváltásom egy amcsi ipsével. Akkor arról írtam neki, hogy miért nem tapasztaljuk magunk körül ET-éket. Az én elméletem is vmi ilyesmi volt, hogy nem szondákat kell keresni. Ha én ET lennék, magukat az embereket használnám szondaként, és szerintem ha valaki nagyon kontemplatív, minden érdekli, de csak úgy, autista, az már gyanús. Picit poénból is írtam, természetesen.
A hsz-ed emlékeztet még Carl Saganre. Ő, élete utolsó éveiben elment kicsit a miszticizmus felé, a mindenben értelmet kereső irányzat ("panteizmus") felé. (Remélem te nem vagy halálos beteg...)
Ami engem zavar, az a következő:
Most attól függetlenül, hogy létezhet-e olyan intelligens létforma, amely átmegy számunkra láthatatlan dimenziókba, ha elfogadjuk az evolúciót - és nem csak a Földön! - akkor csak itt a galaxisunkban rengeteg átmenetnek kell lennie; az általad említett lehetőségtől a bacilusokig, és közte hozzánk hasonló lényekig. Nekünk igazából ezeket kell keresnünk, hisz a többiekkel nem lenne közös témánk. Erre utaltam társkeresős hasonlatommal korábban, csak ugye a kollégák felfogása nehéz.
Visszatérve az előző témára: nézegettem Attenborough filmjét a hangyákról és termeszekről. A boly belsejét pici, optikai szálas kamerás cuccal figyelték meg. Nos, nem tudom, hogy a hangyák megcsípkedték-e a cuccot legelőször, mint idegen tárgyat - megszokták csípkedni, amúgy - de utána teljesen figyelmen kívül hagyták, élték tovább az életüket, gyakorlatilag tudomást sem vettek a kameráról. Mindenesetre az tény, hogy ki kell kerülni, rá lehet mászni, ott van fizikai valójában.
A bolyon kívüli tevékenységhez meg ez sem kellene, csak egy távcső, és igazából - drága beendezésekkel - a bolyba is be lehetne látni úgy, hogy annak nem lenne fizikailag érzékelhető nyoma (szkennerrel).
Szóval, az, hogy mi nem érzékelünk semmit, az nem jelent semmit, és igazából annyira nem is kell nekünk ezzel foglalkoznunk, mindaddig, amíg olyan létformával nem találkozunk, amellyel kölcsönhatásba tudunk lépni.