• Epikurosz
    #193
    "Arra számíts, hogy hamarosan megjelennek azok (ismerjük őket :-), akik szerint ami a filmben van az badarság, és agyonröhögték magukat a tartalmán."

    Na, el kell rontsam a jókedvet.
    Én magam kell hogy megjegyezzem, hogy azért sok butaság is van abban a videóban.

    Akkor mondom:
    1. A szerzők kárhoztatják az egységes regionális pénzt, így az eurót is. Szerintük az lenne a jó, ha az emberek minden európai országban nemzeti valutával fizetnének. Ebben az esetben épp a pénzváltók járnának jól, akik ellen állítólag a szerzők harcolnak, hisz minél többször kell pénzt váltani, annál több pénzt kell fizetni a pénzváltóknak.

    2. Ha felszámolják a Bank of International Settlements-t, (BIS), akkor hogy a fenébe lehet nemzetközi átutalásokat végezni? Ráadásul a szerzők az aranyfedezetet sem helyeslik, tehát az sem működik, hogy 1 kiló aranyat küldök külföldre, ha ott vásárolni szeretnék valamit. (Persze, lehet olyan radikális elképzelés is, hogy mindenki üljön veszteg, ne vásároljon semmit külföldön. De mi lesz a nemzetközi kereskedelemmel?)
    Ha nincs aranyfedezet, nincs BIS, akkor legfeljebb a barter működik, de az árak meghatározása milyen alapon történne? Visszatérne a kereskedelmi indíttatású háborúk (pl. ópiumháború) korszaka?

    3. Ne legyen világpénz. De hát ma is van világpénz, mégpedig a dollár. Enélkül nem lehetne más-más valutájú országok között átutalásokat végezni
    Hogyan állapíthatom meg, hogy 10.000 forintom mennyi zimbabwei dollárt ér, ha Harareba érkezem? Mugabe dönti el önhatalmúlag? Vagy megnézzük, hogy a nemzetközi pénzpiacon emnnyi a dollárhoz viszonyított értékük?
    Persze, azon lehet filózni, hogy dollár helyett legyen euró, vagy valami más, de világpénzre szükség van, akárhogy is nézem.

    4. Adjuk vissza a pénznyomtatás monopóliumát a kormányoknak. Első hallásra logikus követelésnek tűnhet, és működhet is, ha valamilyen pénzügyi, gazdasági, demográfiai mutatókhoz kötik a kiadható pénzmennyiséget, mert egyébként elszabadul az infláció, és ezt ugye seki sem akarja?

    Szóval, első hallásra érdekes ez a film, de sok kérdőjelet is felvet. A dolgok nem olyan egyszerűek, mint ahogy Móricka elképzeli.