• kvp
    #58
    Tovabbra is azt allitom, hogy az energiat nem nekunk kell koncentraltan atcipelni a legkoron, egy ilyen energianyalab csak tovabb melegiti a bolygot, ha meg elteved, akkor csak gond van vele.

    Az urkutatasnal pedig tenyleg az a lenyeg, hogy lehetoleg szinte semmit ne cipeljunk kifele a bolygok gravitcios godreibol, mert ez sok energiat igenyel es meg draga is. Amit lehet az erdemes az urben megepiteni, bar visszafele mar jobban meg lehet oldani, ha egy test sebessege relative 0 a Foldfelszinhez kepest, akkor nem fog elegni a leszallaskor, hanem csak siman leesik, vagy ejtoernyo eseten leszall. A fekezest pedig meg lehet oldani szepen lassan meg a felsolegkorben, pl. heat soaking segitsegevel. (lassu, de biztos eljaras)

    Hopajzsnak a hoallo boritason es a levallo pajzson kivul meg jo a shock rider technologia, ahol a jarmu a belepesi hullamon lovagol, tehat a maga elott tolt legreteget hasznalja pajzsnak. Ez is igenyel minimalis hovedo boritast, de sokkal kevesebbet mint ami az ursiklokon van. Hatranya, hogy a mukodesehez a belepes soran meg kell orizni a sokszoros hangsebesseget, ami szerkezetileg eleg eros gepet igenyelne. Negyedik alternativa a plazma pajzs, ahol a gep maga allit elo a hoallo orr reszben elhelyezett generatorral plazmat es ez az egyfajta elektrosztatikus pajzs vedi meg. Hatranya, hogy sokkal tobb energiat igenyel mint barmilyen mas megoldas es a gep orrat ami kilog a pajzsbol ugyanugy szigetelni kell.