Oldies Music 1.0
'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje
Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,
Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....
A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
-
értem a csíziót. és hirtelen nem tudok jobbat!
igaz, a mostani számok többsége a bazinagy hangerőre van optimalizálva, s ezen az áron sokszor már-már torzításig vannak 'hangosítva'. ha egy hatalmas átlagot akarsz vonni minden vegyesfelvágott cédére írásánál, akkor valóban szóba jöhet amit javasolsz (a -18 már csak halkít, -10 meg már veszélyes lehet, tömeges számon egyfélét alkalmazni meg saccperkábé alapon és ugyanilyen eredményességgel lehet), de magam részéről pont emiatt sem javaslom, mert egy-egy ilyen művelet valóban közelebbi érzetre hozza a számok hangerejét, de ugyanígy csesz(het)i szét a szám eredeti dinamikáját és élvezetét is (legyen akár az eredetileg hangos vagy halkabb). ha ez nem számít,akkor lehet bármit csinálni, ha számít (mondjuk nem az autóban hallgatásnál), akkor meg még mindig lágyabb beavatkozás egy maxmiális csúcsérték megadása és annak elviselése, hogy más a hangerő. azért én is sokféle zenét hallgatok, mégsem érzek késztetést minden számnál hangerőt tekergetni.
szerintem Tyia tekerd fel maxra és hagyd úgy! így eléred, hogy biztosan mindig minden a leghangosabban szóljon.
A 80-as, 90-es és 00 óta készült számok alapvetően különböző 'eremes' jellemzőkkel bírnak (elsősorban a diszkózenékre értem), mondjuk a 3 évtized stílusainak összehozása nem kis feladat lenne, ahol nagyon csökkenteni kell, ott a másik számnál nagyon növelni és hát nem kell sok varia hozzá, akkor sem lesz 'tökegyforma',mert más dob-basszus és ütem részeket ugyanolyan hangerőnél is úgyis másképp érzünk-hallunk majd...
Csoportos feldolgozásra (jelentem!) 'okosabbat-szebbet-elegánsabbat' én sem tudok, de én a hasonló problémát kizárólag egyesével orvoslom (általában minden számot egyszer megnézek és csak utána kerülnek archiválásra), pont azért, hogy lehetőleg ne csináljak rosszabbat egy rosszból vagy épp a jóból.
1 profi megoldása van:
-előzetes rms és peak vizsgálat a számokon,
-ami nem éri el az elvárt küszöbszintet, tehát csak azokon beállítani a max. csúcsot és hozzárendelni egy vágás nélküli -10-12db-es rms értéket.
bár ezt ismereteim szerint a sztenderd manipulátor progik egylépcsőben nem tartalmazzák.