Oldies Music 1.0

'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje

Flag Counter

Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,

Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....

A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
  • Piscator
    Eddig kevés szó esett a magyar punk-új hullám legkorábbi időszakáról.
    Sokak úgy gondolják, hogy a Nagy Feró féle Beatrice honosította meg a műfajt....
    de nem.

na eddig bírtam a topicba a beleolvasást.

Szerintem menjetek át az Index Új hullám, és egyéb vonatkozó topicjaiba, ahol nagyobb a közönség, sok jó anyagot raknak fel, tényleg a témához értők írogatnak, és érdemes a passzio.hu rovatait is olvasni.

Ez a topic elég vacak, illetve felszínes, rengeteg a félreértés és legenda csinálás, félremagyarázás. Meg se kísérlem kijavítani ezeket. Fura a különféle műfajok összemosása, aztán fikázás, hogy Bizottság nem jön be, de kimnovák igen. nem akarok akadémia definicíót mondani, de úh hullám, punk, lázadás, periferikus zene nem mindig eset egybe.

Persze valahol könnyű okoskodnom, mert elmúlt kb 4 évben nagyon mélyen beleástam magam a témába, igazából pótlék-hobbiként. Már kezdem lezárni.

"A 'Rice csak 1979 áprilisában tett egy hasonló kisérletet a Fölöspéldánnyal.
    Kevés sikerrel. "

noha ha sokat hallgatok Nagy Feró produkciót, nekem is az jön le, zeneileg, művészetileg kevés, sőt zörgős, és leginkább zúzós rock, amihez alkohol meg bizonyos szociális rétegződés kell, az elfogadásához, azért mégis ki kell emelnem, hogy mindent a maga kontextusában.

Ezért is érdemes a korabeli interjúkat, életképeket elolvasni.

Fölöspéldány: igazság az, hogy a hatalom félt az értelmiség és munkásság lengyelországihoz hasonló összefonódására, ezért nem lett tartós együttműködés,
    látszik, semmit nem ismersz a korról, Feró kb 80 körül próbált továbblépni a "proli" szintről magvasabb mondanivaló felé, de a rajongói bázisa kérte vissza a régi slágereket,
    a Bikini az Neked mi?!

"A 'Rice megmaradt a "részegen mindegy mit hallgatsz zene szintjén" - nekem. Ezért én nem sűrűn hallgatom. Egy-két jól eltalált szövege van, a nagyszámok törvényén alapulva - gondolom én."
    ez mekkora faszság - mondanám, bár hozzáteszem, van igazságod benne, én sem értem azt, aki csak a Feró iránt rajong, meg még Pmobilt hallgat. Maga a zenei előadás mód nekem sem jön be.
    De azért, ha 3 slágerjénél picit több számát hallgatod meg, hallani a részegeskedésnél több mondanivalót is.

"Személyes vélemény ez is: Nekem a Nagy Feró mindig megélhetési csöves, meg rocker volt, az ma is, és az is marad....Csak úgy, mint a Pataky, de az már egy másik történet.
    Feró a nemzet csótánya - ugyan már..."

A Ricse klasszikus idejében tömegeket szólított meg, nagy bázisa volt, Feró szerintem a 80-as évek közepéig próbált őszinte lenni, de aztán belátta: vagy meghal, nem lát pénzt se mást ebből a szakmából, ha örök ellenálló marad, vagy pedig kicsit lazít, halad a korral stb.

"Szakadt országnak, szakadt elnököt - Mondja a gazdag ember....
    Olyan komolyan vette a dolgot, mint 2006-ban a Zöldpárt...sehogy"

Szerinted akkor Feró akkor lesz hiteles, ha 40 évesen halálra issza, drogozza magát, mint néhány kortársa? Nem lehet 40 éven felül is rockernak maradni, csak keveseknek megy, Patakyval összemosni azért furcsa, Pataky sokkal hamarább dobbantott, sokkal nagyobbat, lemezlehetőség, korai bakancsos számokkal való radikális szakítás, némi megalkuvás;
    Jaj, biztos gazdag, ez meg már a panelproli fanyalgását idézi fel bennem, magyarán, hülye burzsuj, há' megszedte magát, akko' mindig is álszent volt!
    - most, 2010ben áll jól a szekere; 80-as években azért nem áll olyan jól.
    Arról meg mit tudsz, 80ban, 90ben és most mit érez, hogy gondolkodik?
    Ő, valóban antikommunista volt, nem úgy, mint Müller Kongó Köcsög, és többi belvárosi úrigyerek, aki brahiból punkoskodott, lázadt, szabadidejében, szülői háttérrel, ezek a belvárosi értelmiségi zenekarok aztán azon nyomban betagozódtak a SZDSZbe, ennyit a pálfordulásról.

"Mindenesetre nagy hatást gyakoroltak a késöbb igen népszerű punk-új hullámos zenekarokra: URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balaton."
    Említed a Spionsot: kb 100-200 értelmiségi látta élőben, de felvételről is kevesen ismerik máig, akik ihletet merítettek ebből, azok is valahol marginálisak, talán EK futott be még igazán.
    Balaton-Trabant limonádé a punksághoz, Spions annyira nem hatott rájuk.

(Molnár Gergely meg Baksához hasonló elmebeteg volt, valahol tudom is sajnálni őket, máshol meg nem, lázadás helyett dolgozni kellett volna, erősen el van túlozva ennek a kettőnek a politikai jelentősége.)

most azért el kell választani a külsőségben levő punkságot a tartalomtól, punk nemcsak az értelmetlen agresszív zúzásról szólt, hanem egyszerűen a aktuális rendszer és beidegződések elleni lázadásról, így tehát akár a Kex is lehetne punk, a Spion az értelmiségi szalon punk volt, Beatrice talán külsőségekben találta fel azt, amit a AC dc meg sokan mások, bár műfajilag nyilván fele koppintás - csak itt valóban vérre mentek a dolgok, nem a jóléti világ ellen ment a szélmalomharc.