4487
Oldies Music 1.0
'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje
Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,
Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....
A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
-
#1931 "...de aztán belátta: vagy meghal, nem lát pénzt se mást ebből a szakmából, ha örök ellenálló marad, vagy pedig kicsit lazít, halad a korral stb."
Kicsit lazít?!
Én úgy fogalmaznék, eladta lelkét az ördögnek, vagyis az elveit, meggyőződéseit adta fel - ha ugyan voltak egyáltalán (én, személy szerint kétlem, hogy lettek volna) és nem csak imázs volt a lázadása.
Az X-faktorban amikor nekiszegezte egyik konkurens a kérdést; "mér' neked van hangod?", mindössze annyira futotta, hogy; "nincs, de én vagyok a Nagy Feró!" - látszott a zavart képén, tudatában van annak, hogy "ez" irtó gyenge replika volt, de többre nem tellett hiszen tisztában van vele - értéket, maradandót, időt állót nem igazán alkotott. A közönség (az ostoba birka nyáj) persze tombolt, de az bármi másra is tombolt volna - azért van.
Nagy Feró egy üstökös volt amely valamikor felvillant hirtelen, majd rövid tündöklés után örökre kihunyt, vajmi keveset hagyva maga után. -
#1930 Talán ezek a hsz-ek 2-3 nap termékei.
A párbeszéd hevében nem mind irodott hidegvérrel...
-
#1929 Sajna nevekkel nem tudok szolgálni.
Amikor még vadászgattam italo dalokat a wikipedian volt egy oldal ahol italo előadók "fontodabb" dalait listázták.
Na azok között volt ilyen akcentusos leány-legény.
Igazából ismeretlenek voltak számomra, ezért is voltam rájuk kiváncsi... -
#1928 Üdv Piscator!
Magam részéről csak annyit, hogy a leírtakat vállalom.
Most sem írnám másként.
Nem vagyunk egyformák, én igy láttam te máshogy nincs ebben semmi különös.
Azt azért sajnálom, hogy nem jöttél korábban, mert igy x hónappal a hsz-eim után nem könnyű vitatkozni, én nem is akarok.
Ha az összes hozzászólásod kizárólag kritikus hangvételű, és a "múltból" táplálkozik, akkor légyszi most hagyd abba.
Ugyanis sokkal könnyebb egy felvetett témára kontrázni, mint magát a témát felvetni.
Gondolom most mindenkit jól kiosztasz aztán többet nem jösz, hiszen az index sokkal jobb...gondolom ott törzstag vagy.
Ezen a topikon inkább a megbeszélés dívik, mint a kioktatás...szerintem.
Valószinűleg 'uv'-t itt hiába szólítod meg, Ő már jóideje nem ír ide.
Szőnyeitől magyar témájú írást nem olvastam...Sebőktől annál inkább. -
Piscator #1927 "nem úgy, mint amikor a vígmisi tántorgott egyik szektából a másikba."
bazdmeg, Víg legalább kiszállt ebből az elmebeteg pénznyelő vallás-maffiából, sajnos nem időben, a hitgyülisek szépen rábeszélték a feleségét, hogy legyen öngyilkos, mert a férje az ördög miatt nem eléggé elkötelezett a "közösség" felé, hév elé ugrott, maradt utána 2 gyermek, persze az is hülye, aki ilyen szintes agymosottá válik...tessék követ vetni rá.
na Misi az után borult meg igazán. de úgy tudom, csak egy szektában volt eddig. sajnos eléggé alkesz, jó lenne, ha nem jutna a Dönci sorsára... :( -
Piscator #1926 na, sry, elnyomtam, pajor az egyik kivétel, ahol azt mnodom, kár, hogy megtért, nem kellett volna meghalásig rock and rollt nyomnia, de ijesztő az átváltozása. sokkal finomabban is válthatott volna életmódot, nekem ez nem őszinte megtérés, előtte állítólag köcsögösködőtt mnidenkivel, tette az eszétmost meg német sanya előtt szó szerint térdre ereszkedik, gyermekei szeme láttára, egy gyilkos szektát majmol.
nézd már meg jobban, sokkal kiüresedettebb a művészete, mint megtérés előtt.
birkáknak, az kell a HGY-s korszaka, de nem nekem.
ismerem 1-2 ismerősét, álszent a megtérése, összes gyerekkori barátját, aki nem követte a hgybe, dobta.
mindennel együtt de kár érte, olyan, mint ha a személyisége meghalt volna a megtérés után - pedig alapjaiban ugyanaz a mozgatórugó - feltétlen nélküli hit valamiben, sajnos tipikus függő személyiség, valamitől kell függenie. -
Piscator #1925 ez mekkora fasszág megint!
Te, nézd már meg a Pajorral készült bármelyik interjút, akár 90-ből, akár msot.
Ugyanazt a szentfazékos szöveget tolja áhítattal, egy kétes hírű szektát reklámozva.
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1263484974&no=582 -
Piscator #1924 kft úgy adja elő, a bábú vagy éppenhogy nem rendszerellenes dalként indult, hanem szerelmi vonatkozású, bár ki tudja, lehet, direkt volt a kettős értelmű fogalmazás,
kft is mekkora geci lett, 90 után, főleg laár-bornai,
90 körül egy visszaemlékezésben sírtak, hogy mennyire nem tudtak érvényesülni a bennfenntes zenei világban,
pár éve meg azt nyilatkozták ők ketten, hogy ahh, nem is volt olyan nagy elnyomás, bárki azt mondhatott, amit akarta, ha nem volt durva és nyílt rendszerbírálat.
Na, KFT is tipikus újlipótvárosi jelenség, művészi, értelmes, fraknó is tud lenni néha, mégis, szirupos, kényelmes, védett körből származik az egész, igazi szitukba nem kerültek, mint pár valóban elnyomott együttes. -
Piscator #1923 ""Csak az érdekelt, kik a mai new wave előadók és mi számít ma a new wave-nek."
Attól tartok "A" New Wave ma már nem létezik....
A műfaj 1985-90 között folyamatos átalakuláson ment át, sajnos nem túl jó irányba.
Ezért irtam azt, hogy a valódi New Wave zenekarok mai kiadású albumai is érdekelnek..."
mivel a merőben új jelenségeket titulálták punknak, és új hullámnak, vice versa, szóval egy ideig egymás szinonimájaként ment, sokszor tök más zenei dolgok sorolodtak új hullám alá, ami külföldön konkrétan az volt, itt nem volt az,
pl a KFT sokkal megélhetésibb volt szerintem a Ricsénél, 2 lemez után egyre kommerszebbek lettek, bár zeneileg meg profi munka.
talán alternatív, ami máig van, bár a 80-as évek felfutása tényleg egyszeri, megismételhetetlen jelenség, korszak volt. -
Piscator #1922 fura, mintha sokat tudnál a műfajról, egész sok érdekes kérdést teszel fel, mégis, úgy tűnik, utólag hallgattál meg szinte mindent, és talán a szőnyei könyvből tájékozódtál, kicsit úgy tűnik, van 1-2 kedvenc, azt annyi a nyitottság, URHtól nekem max a Vigyetek el jön be.
tessék: Magyar új hullám de van mindenféle műfaj, meg több zenekarnak külön topicja is. sok sikert. -
Piscator #1921 Eddig kevés szó esett a magyar punk-új hullám legkorábbi időszakáról.
Sokak úgy gondolják, hogy a Nagy Feró féle Beatrice honosította meg a műfajt....
de nem.
na eddig bírtam a topicba a beleolvasást.
Szerintem menjetek át az Index Új hullám, és egyéb vonatkozó topicjaiba, ahol nagyobb a közönség, sok jó anyagot raknak fel, tényleg a témához értők írogatnak, és érdemes a passzio.hu rovatait is olvasni.
Ez a topic elég vacak, illetve felszínes, rengeteg a félreértés és legenda csinálás, félremagyarázás. Meg se kísérlem kijavítani ezeket. Fura a különféle műfajok összemosása, aztán fikázás, hogy Bizottság nem jön be, de kimnovák igen. nem akarok akadémia definicíót mondani, de úh hullám, punk, lázadás, periferikus zene nem mindig eset egybe.
Persze valahol könnyű okoskodnom, mert elmúlt kb 4 évben nagyon mélyen beleástam magam a témába, igazából pótlék-hobbiként. Már kezdem lezárni.
"A 'Rice csak 1979 áprilisában tett egy hasonló kisérletet a Fölöspéldánnyal.
Kevés sikerrel. "
noha ha sokat hallgatok Nagy Feró produkciót, nekem is az jön le, zeneileg, művészetileg kevés, sőt zörgős, és leginkább zúzós rock, amihez alkohol meg bizonyos szociális rétegződés kell, az elfogadásához, azért mégis ki kell emelnem, hogy mindent a maga kontextusában.
Ezért is érdemes a korabeli interjúkat, életképeket elolvasni.
Fölöspéldány: igazság az, hogy a hatalom félt az értelmiség és munkásság lengyelországihoz hasonló összefonódására, ezért nem lett tartós együttműködés,
látszik, semmit nem ismersz a korról, Feró kb 80 körül próbált továbblépni a "proli" szintről magvasabb mondanivaló felé, de a rajongói bázisa kérte vissza a régi slágereket,
a Bikini az Neked mi?!
"A 'Rice megmaradt a "részegen mindegy mit hallgatsz zene szintjén" - nekem. Ezért én nem sűrűn hallgatom. Egy-két jól eltalált szövege van, a nagyszámok törvényén alapulva - gondolom én."
ez mekkora faszság - mondanám, bár hozzáteszem, van igazságod benne, én sem értem azt, aki csak a Feró iránt rajong, meg még Pmobilt hallgat. Maga a zenei előadás mód nekem sem jön be.
De azért, ha 3 slágerjénél picit több számát hallgatod meg, hallani a részegeskedésnél több mondanivalót is.
"Személyes vélemény ez is: Nekem a Nagy Feró mindig megélhetési csöves, meg rocker volt, az ma is, és az is marad....Csak úgy, mint a Pataky, de az már egy másik történet.
Feró a nemzet csótánya - ugyan már..."
A Ricse klasszikus idejében tömegeket szólított meg, nagy bázisa volt, Feró szerintem a 80-as évek közepéig próbált őszinte lenni, de aztán belátta: vagy meghal, nem lát pénzt se mást ebből a szakmából, ha örök ellenálló marad, vagy pedig kicsit lazít, halad a korral stb.
"Szakadt országnak, szakadt elnököt - Mondja a gazdag ember....
Olyan komolyan vette a dolgot, mint 2006-ban a Zöldpárt...sehogy"
Szerinted akkor Feró akkor lesz hiteles, ha 40 évesen halálra issza, drogozza magát, mint néhány kortársa? Nem lehet 40 éven felül is rockernak maradni, csak keveseknek megy, Patakyval összemosni azért furcsa, Pataky sokkal hamarább dobbantott, sokkal nagyobbat, lemezlehetőség, korai bakancsos számokkal való radikális szakítás, némi megalkuvás;
Jaj, biztos gazdag, ez meg már a panelproli fanyalgását idézi fel bennem, magyarán, hülye burzsuj, há' megszedte magát, akko' mindig is álszent volt!
- most, 2010ben áll jól a szekere; 80-as években azért nem áll olyan jól.
Arról meg mit tudsz, 80ban, 90ben és most mit érez, hogy gondolkodik?
Ő, valóban antikommunista volt, nem úgy, mint Müller Kongó Köcsög, és többi belvárosi úrigyerek, aki brahiból punkoskodott, lázadt, szabadidejében, szülői háttérrel, ezek a belvárosi értelmiségi zenekarok aztán azon nyomban betagozódtak a SZDSZbe, ennyit a pálfordulásról.
"Mindenesetre nagy hatást gyakoroltak a késöbb igen népszerű punk-új hullámos zenekarokra: URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balaton."
Említed a Spionsot: kb 100-200 értelmiségi látta élőben, de felvételről is kevesen ismerik máig, akik ihletet merítettek ebből, azok is valahol marginálisak, talán EK futott be még igazán.
Balaton-Trabant limonádé a punksághoz, Spions annyira nem hatott rájuk.
(Molnár Gergely meg Baksához hasonló elmebeteg volt, valahol tudom is sajnálni őket, máshol meg nem, lázadás helyett dolgozni kellett volna, erősen el van túlozva ennek a kettőnek a politikai jelentősége.)
most azért el kell választani a külsőségben levő punkságot a tartalomtól, punk nemcsak az értelmetlen agresszív zúzásról szólt, hanem egyszerűen a aktuális rendszer és beidegződések elleni lázadásról, így tehát akár a Kex is lehetne punk, a Spion az értelmiségi szalon punk volt, Beatrice talán külsőségekben találta fel azt, amit a AC dc meg sokan mások, bár műfajilag nyilván fele koppintás - csak itt valóban vérre mentek a dolgok, nem a jóléti világ ellen ment a szélmalomharc.
-
#1920 "...az italo esetében, hogy olyan rettenes akcentussal "énekel" az illető..."
Ki(k)re gondolsz?
...csak kiváncsi vagyok. -
#1919 A lármák erdejében botladozva keresem a csendet.
Egyszerű életet élek, és gyermeki lélekkel szomjazom a tiszta zenei hangokra.
(Duke Ellington)
-
#1918 Kérdés, hogy a Japan érdekel-e valakit? (rajtad kivül)
* Vicces, hogy a Japan zenéjében is felfedezhetőek népzenei elemek.
Engem kb. 8 éve fogott meg ez az irányzat.
A Radio Cafe-n is bőven játszanak ilyesmit. Érdemes odafülelni egyszer-egyszer,
Nagyon érdekesnek találom amikor adott etnikum modern felfogásban (akár rock-osan, akár elektronikus feldolgozásban) játsza a népzenéjét - saját nyelven ugyebár.
((Nem fordul elő az, mint pl. az italo esetében, hogy olyan rettenes akcentussal "énekel" az illető, hogy az ember legszivesebben lerugná a hiradástechnikai eszközét.))
----------------------------------------------------------------------
* Gondoljunk csak a Kormoránra. Hegedű, elektromos gitás, szinti, síp meg mindenféle népi hangszerek milyen nagyszerű zenét képeznek...
Például a minap a dán Valravn muzsikájával ismerkedtem.
Nagyon tetszett pár éve (gondolom minden évben megrendezik...) a diósgyőri várnál szervezett talán Kaláka fesztivál, ahol sok érdekes hangszerelésű zene hallahtó.
Mentes minden divathullámtól.
Azon tépődöm, hogy mivel a Jukebox topik-ba a New Wave hivatalosan is befogadást nyert, ezt át lehetne alakítani....
Aki a Globe Trekker zenéit illetve a "Home" és a "Baraka" c. filmek zenéit kicsit jobban megismeri állítom, hogy rabja lesz ezeknek a remekeknek... -
#1917 O.K. -
#1916 A World Music-ból vissza a New Wave-be...
A napokban kezdek jobban megismerkedni a Talk Talk két utolsó sorlemezével...
Aki ismeri, biztosan együtt érzez velem, de addig nem tágítok mig meg nem értem az éles váltás okait...jobban.
Aztán szóba hozom a Japan utódait is...megint, de részletesebben.
Tehát belemélyedünk a Dark Wave-be is... -
#1915 Fasza a banner, vagy mi... -
#1914 A másik:
Claudio Simonetti - Killing (Demoni).mp3 -
#1913 Az egyik:
Claudio Simonetti - Out Of Time (Demoni) .mp3 -
#1912 Új mániába kezdtem:
A Viasat 6-on péntek esténként kult-horrorfilmeket vetítenek.
Megfigyeltem, hogy a filmek betétdalai, vagy instrumentális szerzeményei érdekesek lehetnek a topik szempontjából...
Tegnap pl.: a Demoni c. olasz film volt és Claudio Simonetti 3 műve elérte az ingerküszöbömet. -
#1911 Szép Estét!
Akit még érdekel az O. Children "Dead Disco Dancer" c. dala, az az 1858 hsz-ben lévő linkből mp3-ban letöltheti. -
#1910 Aki szereti a jazz-t, az gondolom nem fog csalodni a következő darabdan.
Nem vitás, hogy illik a totyikba, hisz egy igen jellemző dalt dolgozott fel zseniálisan a KLB Trio...
-
#1909 A többi se kutya...nekem nagyon bejönnek.
-
#1908 Érdekes volt hallani így, rendes hosszúságban ezt a zenét. Egész jó. -
#1907 Értem.
Amikor odaérsz érdekelne a reakciód... -
#1906 Még sajnos nem jutottam odáig, vannak most kisebb gondok. -
#1905 Globe Trekker zenével foglalkoztál? -
#1904 Volt Ő már Cleopatra is...
-
#1903 Szegény Pete Burns is teljesen megbolondult, arra a nyamvadt Cher-re akar hasonlítani, de megszívta... -
#1902 Most gondolkodtam, de tényleg, hogy egyes New Wave zenekarok előszeretettel merítettek a "világ" zenéjéből.
Megemlíteném a korábban már bemutatott Red Box zenekart, ill. a Dream Academy-t.
Tényleg feltünt valakinek, hogy a Crystal az utóbb említett banda magyarországi reinkarnációja....legalábbis az utósló lemezének tekintetében.
Csak az a 20-25 év...
Valami más world music-szerű New Wave banda?? -
#1901 Én nem tudok véleményt mondani OMD ügyben mert finoman szólva: nem favorizálom öket...
Ök általában hallgatás nélkül esnek át a rostán, egyszer már megbuktak nálam, és azóta nem játszanak szerepet... -
#1900 Szia Apus!
Holnap megbírkozom vele...
Kivácsi vagyok mit művel Georgie fiú manapság.
-
atiapuka #1899 Pár hónapja leszedtem OMD idei albumát, de csak mot jutottam oda, hogy meg tudjam hallgatni.
Egész jó kis lemez. Szerintem hasonlít a Sugar trax albumhoz. Nem? -
atiapuka #1898 Szia Tyia!
Hátha érdekel:
Boy George - Ordinary Alien (2010)
MP3
CBR 320 kbps
168 MB
Tracklist:
1. Turn 2 Dust
2. Yes We Can
3. Brand New
4. Amazing Grace
5. Don't Wanna See Myself
6. If I Were You
7. Go Your Own Way
8. Time Machine
9. Seconds ft. Phillip Something
10. Psychology Of The Dreamer
11. After Dark
12. Human Racing
http://www.unibytes.com/m4nlO-jKrG8B
-
#1897 Kostoló a Travel Channel zenéjéből:
Lonley Planet Theme mp3 -
#1896 Ezt én nem ismerem.
Csak egy dalt feltöltenél kostolónak a www.shareplace.com-ra?
Azért kérem ezt, mert már inkább a perifériáról származó dolgok érdekelnek...semmi sláger. -
#1895 A bitsnoop-on van Lonley Planet Collection cimmel (a Globe Trekker műsorkhoz kapcsolodó zenékről van szó) , én is most csorgatom...
Nem gondoltam volna, de tegnap 7, ma 5 megosztó van... -
#1894 Az említett csatorna "törzs" nézője vagyok, már amennyit én tv-zek... a zenékre viszont még nem is gondoltam. -
musichunter #1893 Szép napot mindenkinek!
Ma le sikerült töltenem 1 régen vadászott albumot végre!
Cerrone - Symphony: Variations of Supernature (2010)
Érdekes album...
part 1
part2
pass: vishtaspa
320-as!
-
#1892 Úgy van ! - zúg a tömeg !!!