NEW ITALO DISCO & Hi-NRG - SYNTHWAVE - NEW RETRO WAVE - NU-DISCO

banner

• magicboxx
    Köszönöm a pozitív és negatív kritikát is :) A masterelés azt gondolom egy teljesen szubjektív műfaj, tehát sok minden belefér. De vannak alapfogalmak, hogy miért masterelünk.

1. A masterelés nem egyenlő a keveréssel. A masterelés a felvételt a lehetőségekhez képest a csúcsra viszi. A jól masterelt anyag egyformán jól szól az olcsó és a nagyon drága rendszereken is, az autóban és a laptopon is. Figyelembe kell venni, hogy milyen zenét masterelünk. Ezek diszkó zenék, másként tánczene, magyarán clubzene. Akkor hogyan is kellene szólni, egy kluboknak készült dalnak? Gyanítom jazz, vagy klasszikus zene esetén más lenne a lényeg a munkámban. Szerintem egy diszkózenénél teljesen lényegtelen a dinamika és a térérzet, mert se felvételkor, se most nem érdekel senkit. Az akkori technika, és gyenge minőségű lehallgató rendszerek miatt is ilyenek ezek a dalok. Szerintem lineárban hallgatva egy normális cuccon nem fárasztó, sőt kicsit mai, picit bulis, és el kezd élni a dal. Buliban keverve pedig nem kínlódik az ember a hangszínezéssel a hatalmas eltérések miatt.

2. 2014 van, teljesen más a hangzásvilág a dalokban az RMS háború miatt, ezen lehet vitatkozni, hogy jó vagy rossz. 2014-ben engem zavar az italo disco felvételek szubmély tartomány hiánya. Valószínű, mivel én jelenleg is zenélek, és retro bulikat is csinálok, így halott lennék az eredeti hanganyaggal.

3. Akinek "sok a mély" gyanítom semmilyen új dance vagy club zenét nem hallgat, mert akkor laza infarktus kerülgetné egy aktális 2014-es daltól. Nem az volt a cél, hogy a régi hangzást őrizgessem (mert semmire nem tartom) és pici finom beavatkozásokat tegyek, hanem az, hogy picit maivá tegyem a dalokat. Tedd be a Squash Gang-et originál verzióban egy fiatalokból álló csapatnak, konkrétan kiröhögnek, a mastereltnél meg elkezdenek táncolni. És ez a lényeg... szerintem persze :) Mert ezek, mondom még egyszer, diszkózenék :)

4. "tehát ami elsőre feltűnt, hogy nincs frekvencia visszaállítás,egy normális maszterben vagy remaszterben ilyen hiba nincs, nemhogy egy "profitól" kapott mintában" ezt picit kifejthetnéd :) Mert ez mind a sulis, mind a szakmai múltamból kimaradt, sztereó anyagról van szó, nem sávonkénti keverésről :) A másik dolog, a master az eredeti anyag hibáit is kihozza, tehát ha ott nem stimmel valami, akkor utána pláne kiugrik. A limitert persze, hogy hallod, ekkora emeléseknél elkerülhetetlen, lehet rajta finomítani, de azzal meg más probléma lesz. Ja és tény, hogy a jelenlegi clubszcénában mindenki borzalmasan rövid lecsengéseket használ, trend és divat lett.

Azért elvagyunk ;)