Szerintem ez a leginkább megtévesztő, hogy gyakran úgy írják le ezeket, mintha az evolúció az alapján módosulna, ahogy az élőlények szeretnék. Ha jól értem a folyamatot ez egyáltalán nem így működik, véletlenszerű változások történnek (maximum amire nincs szükség, az valahogyan kikapcsolódhat, vagy deaktiválódhat vagy mi), és ha az nem hátráltatja a korábbi fajhoz képest, tehát ELJUT addig, hogy szaporodhasson , akkor ez már egy új fajhoz vezethet lassan. Ha többször fog tudni szaporodni, mert esetleg a változás előnyt is jelent, akkor a hátrányban lévő faj fokozatosan el fog tűnni (legalábbis ott, ahol a fejledtebb is kialakult!!).
A partra kimászás nyilván valamilyen evolúciós előnyt jelenthetett, pl. több élte túl, mintha végig a vízben maradnának, vagy több táplálékot tudtak szerezni, vagy ilyenek. Ezért FENNTMARADTAK, és elszaporodhattak.
Ebből áll a természetes szelekció, elegendő táplálékot találni (ez tartja fennt a egyensúlyt is, hiszen ha túl erőssé válna valamelyik, akkor elszaporodnak, megeszik az összes táplálékukat, aztán azok is kihalnak, mert nem lesz mit enniük :D), majd szaporodni (nemcsak eljutni addig, hanem párt is kell találni, aki hajlandó vele közösülni).
A Mindentudás Egyeteme: Vajon Darwinnak igaza volt? című részt csak ajánlani tudom mindenkinek, korábban linkeltem, akit érdekel, csináltam egy "rövidített" változatot youtubu-ra, ITT meglehet tekinteni.
Egyébként az ember és majom között is ismerünk átmeneteket, ilyen pl. a többi korábbi emberfaj, csakaztán valószínűleg a Szumátrai vulkánkitörés után (egy rövidebb jégkorszakot is okozott) csak a "modern ember" egy párezer fős csoportja tudta túlélni Afrikában, többi kihalt.