• kamov
    #68
    Pár dologban kiegészíteném.

    Az űrállomáson a kritikus rendszereket valóban egyszerű célgépek viszik saját szoftverrel.

    Ebből két fő rendszer az orosz egység hat db német gyártmányú vezérlőegysége és az amerikai egység alapfunkcióit vezérlő célszámítógépek.

    Minden mást, mint a kísérleti eszközöket vagy a robotkar vezérlését viszont laptopokkal oldanak meg. Van fent egy csomó.
    Elég megnézni a NASA ISS képgalériáit, nehéz olyan képet találni amin nincs. A meghibásodások természetesen gyakoribbak mint a Földön, de nem kritikus rendszerekre teljesen jól megfelelnek.

    A kezdetekben ezek a Laptopok egy darab kivételével mind Thinkpad 760-ok különböző változatai voltak voltak (166MMX, 200MMX). Az orosz részegységben máig működik néhány. Egy linuxos kivételével mindegyiken Win98SE van.

    2003-tól vitték fel az A31p sorozatú TP-ket. Ezek már P4-esek voltak és máig ezek adják a derékhadat. Jórészt Win2000 van rajtuk, de van XP-s is. A Shuttle személyzetek ugyanilyen sorozatú személyi laptopjain hivatalosan tavaly cserélték a Win2000-et XP-re.

    Tavaly (2009) kezdték el használni a T61p sorozatot amik már C2D procival vannak szerelve, és alapból XP fut rajtuk.

    Általánosan látható hogy többéves jól kiismert konfigurációkat és szoftvereket használnak.

    Szívás mondjuk azért néha van. A tavalyi 18. személyzet parancsnoka (Michael Fincke) megjegyezte hogy a régi 760-as sorozatú gépen a JAVA-ban megírt alkatrész és szerszámnyilvántartó program bizony már kb. 3-5 perc alatt tölt be... Ezt azóta egy A31P-vel orvosolták.

    Úgyhogy az űrturisták azért bizakodhatnak, laptop ügyben.

    Kísérleti jelleggel az Orosz szegmensben közönséges bolti PDA-kat is használnak.