• mcganyol
    #33
    az a távcső pedig elég jó, és nagyon fontos szerepe van. nem nagyon hiszem, hogy sokat segítene jelenleg ha 10x ekkora is lenne. az usa-ra meg nem úgy kell gondolni, hogy van 1-2-10 gonosz fejes akik elköltik háborúra a pénzt. persze van költségvetés meg minden, de borzalmas kényszerpályán mozognak. ha Neked havi 100k forintból kell kijönnöd és ebből pl. beteg állatok segítésére max 100Ft-ot költesz, nem hülyézlek le, azért mert szerintem az állatok megmentése ebben az életben a legfontosabb feladat. persze egy ország más kaliber, de a helyzet ugyanez.

    off: egy űrlift megépítésénél a szakítószilárdsági probléma elsősorban nem a saját súlyából ered (tömeg + tömegvonzás), hanem a Coriolis erő (tömeg + szögsebesség)ből.
    Egyébként valóban olyan anyag sem ismert (a pókháló sem az), ami a saját súlyát megbírná, pedig egy űrliftnek az lenne a kisebb kaliberű terhelés. (feltételezik, hogy majd elő tudunk állítani olyan, valószínűleg nanoszálas anyagokat, amik rendelkeznek a szükséges tulajdonságokkal, csak akkor még mindíg ott a probléma hogy nem csak a saját tömegét kell elbírnia, hisz valmait még szállítani is szeretnénk benne...)