• szivar
    #373
    Túl sok magyar paraszt? Inkább fogalmazzunk úgy, hogy az ún. "szabad piac" megfolytja a magyar gazdákat az 'ügyeskedésekkel'. Nem azért nem tudja eladni a portékáját mert nem versenyképes az áru, hanem azért mert az import élelmiszerek egy részére az EU támogatást ad a közösből, a másik részét meg már a kutya is elásná. Ezért elhozzák ide önköltségi ár alatt - csak nem lesz annyi a veszteség, mint amennyi akkor lenne ha veszélyes hulladékként elégetnék - mondjuk a romlott húst. Jah, hogyan lehetséges az, hogy húsz éve még nem volt túl sok földmíves, ma meg már igen?

    Hosszabb távra tervezve én a parasztok helyében erdősítenék, illetve halastavakat hoznák létre. Erre is voltak próbálkozások, ámde egy halastó (vagy kisebb-nagyobb víztározó) létesítésére engedély kelletik a vízügyi izétől, a bányakapitányságtól, az önkormányzattól, meg ilyen egzotikus helyekről. Erdő dettó. Meg amíg el lehetne kezdeni az erdőgazdálkodást (halazást), addig élni is kellene valamiből, és ez sem kevés befektetést igényelne. Marad majd az, hogy ha nem akar éhendögleni az aki az ennivalót termeli meg az asztalra, az majd eladja a földjét, és... És eljő majd a kánaán. :S Nem oly' egyszerű ez az 'apró' probléma sem, mint hittem volna.

    "...hát miért nem olyan munkát vállal, amire szükségvan?"
    Pláne amikor most ekkora a munkanélküliség (a dolgozók meg hatórás részmunkaidőben napi 14-15 órát is gürcölnek, havi százharmincért - jó esetben).

    Szakmunkáshiány... Nem is csodálkozom rajt' az mellett, hogy jelenleg a tanulók nagy ívben leszarják a szakma fortélyainak elsajátítását. Mondjuk az oktatók sem törik magukat, nem végzettséget kapnak a nebulók, hanem egy papírt. Egy frissen felszabadult pék, lakatos vagy asztalos körülbelül annyira hatékony egy munkahelyen, mint egy bölcsész. De ez nem is baj, mert úgy is továbbtanul majd, vagy elmegy munkanélkülire. Mellette meg feketézik, és szidja a kommunistákat, meg a nácikat. Meg a cigányokat, mert azok tehetnek mindenről.