• szivar
    #369
    Szerintem ti itt el vagytok egy kissé keveredve az érzelmek közt. Persze csak önnön magam meglátása szerint. Bár valahogy elkanyarodott a téma az energiatárolástól. :)

    Szépek ezek az eszmék, meg minden, csak emberek esetében nem mukodik a dolog. Akárki akármit is mond, a nacionalizmusra szükség van. Persze egészséges méretekben. Mert ugye állíthatom azt is, hogy aki nincs velem, az nem magyar. De ez valahogy olyan megfoghatatlan dolog, mint az élet. Mi is az az élet?

    Bárhonnan is nézem a dolgokat, jelen pillanatban az erőforrások pazarlása folyik. Legyen szó energiáról, szellemi tőkéről, vagy pedig pénzről, mindössze a hatalomért. Tök mindegy hogy kiről is van szó, valamiféle kis hatalmat akar magának. OV, GyF, BG, BGy, satöbbi. Az ilyen embereket kisebb közösségben úgy meginzultálnák egy idő után, mint szikvíz-termékmenedzser a paripáját. De legalább elkergetnék, a 'bankár' cimborákkal együtt. A pazarlás az főképpen ennek a multikultinak is köszönhető és ismét csak a hatalom iránti vágynak. Amíg a hataloméhes emberek irányítják a világot (esetleg csak megpróbálják), addig jobb nem lesz, csak rosszabb. Meg hát a lustaság is ugye...

    Ha mindenhol csak kisebb közösségek lennének - akik részben vagy egészben önfenntartóak, ott nem lennének jelen ezek a napjainkra oly' jellemző problémák. Úgysmint munkanélküliség, adósság adósság hátán, környezetszennyezés, rasszizmus, satöbbi. Elég sok követendő példára lehet lelni a neten, mondjuk a helyi pénz bevezetésével járó negatívumokkal kapcsolatban... Továbbá kisebb közösségekben jobban meg lehet szervezni a munkát, s lehet csereberélni is a többi közösséggel is. A bűnöző elemeket szinte teljesen ki lehet szorítani a közösség tagjai közül, a direkt ingyenélőkkel együtt. Esetlegesen egy katasztrófa (vagy BKV sztrájk) esetén nem lesz halott (vagy mozgásképtelen) két millió ember. Továbbá nem zárhatja el a facsapot a hogyishívják. Meg ha valaki odaszarik az asztalra, akkor a többiek szétbasszák a fejét. Meg azt is jobban érzékelnék ezen tagok, hogy nem lehet többet elvenni a környezettől, mint amennyit az adni tud - legyen szó bármiről. Remélem hogy ez nagyjából átlátható.

    De jelenleg pont érdekszövetségek alakulnak, centralizálják a decentralizált erőforrásokat, önmaguk is összeolvadnak másikakkal. Egyrészt a monopóliumokkal (amik nem monopóliumok, de mégis) annyi tőkét képesek kisajtolni azokból akik munkát végeznek amennyit nem szégyellenek, másrészt ha most a gasprom elzárja a gázcsapot... Hatalmuk van a multiknak és kész. (apróbetűs rész: "Leszarom hogy miből sütik azt a geci zsömlét, csak olcsó legyen! Tőlem akár fűrészporból is csinálhatják!" Volt ilyen komment egy tárgyaláson) A multiknak köszönhetően rengeteg új munkahely keletkezett, ámde utána sokkal több el is tűnt. Ellenben rengeteg tőke áramlott be az országba! Amit már vagy háromszor kivittek innen. Meg egy részük olyan érdekes 'tulajdonosokkal' bír, akik például valami ópiumháborúból vagy esetleg rabszolga-kereskedelemből szerezte a kezdeti kevéske vagyonát.

    De ez sem teljesen a multiknál kezdődött. Talán a rabszolga-kereskedelemmel, vagy esetleg a hatalomvággyal... De meg lehet nézni hogy mi lett a kezdete a végnek mondjuk haitin. :) Az erdőségek 90++ százalékát kiirtották (fehér ember ruley), s ott ahol párezer ember élt hatalmas nagy elmaradottságban, ott most egy kissé többen élnek. S elég egy jókora zuhé, s máris sárlavinák temetik be emberek ezreit. Vagy esetleg példállózzak a mezőgazdaságra kényszerített(?) bennszülöttekkel? Akik kiirtják az erdőket hogy legyen termőföld, majd szopnak bagóért éjjel és nappal. Aztán kimerül a föld, mennek irtani egy kis dzsungelt (meg el is lehet ám adni azt a fát), égetnek, szántanak, vetnek, robotolnak. Mennyivel fejlettebb dolog már ez, mint kint rohangászni az erdőben meg vadászni...

    Next... Az EU csodálatos dolog lenne, ha nem lenne szar, úgy ahogy van. A támogatási rendszer szinte protekcionálja a töszsgyökeres nemrasszistabefogadó alapító államokat. Az újabb tagállamokat meg rákényszeríti a piacok megnyitására, a támogatással meg beszopatják a jónépet. Lásd.: cukor, búza, és a többi. Ja, a megnyíló piacoknak "köszönhetően" más piacokat veszítettünk. A földek tulajdonlásáról meg ne is beszéljünk inkább.

    Na, nem folytatom, mert ez kibaszottul összetett dolog, és annyiféle felé szét kellene ágaztatnom a mondanivalómnak a lényegét (csak a lényegét, meg annyit hogy ráérezzen az ember), hogy azt már én sem bírnám egy menetben leírni. :)