""Sajnos az elvárások beigazolódtak, az Avatar lett James Cameron eddigi legrosszabb műve." - érdekes kritikai kezdés, már előre eldöntve, mi is lesz..."
Egy szinten jogos, azonban a filmművészet szempontjából sajna lehet, hogy igaz, amennyire én ezt meg tudom ítélni. Most ne abból induljunk ki, hogy nekem, vagy neked, esetleg pluszt félmilliárd embernek mennyire teccett, hanem mint film menyire értékes. Hááát...
És ha te nem így gondolod, nincs benned szemernyi kétség sem, akkor azt kell mondanom, hogy halványlila fogalmad sincs a filmművészet mélységeiről és valszeg pl Terenszhill és Bádszpenszer alkotásait a filmművészet ritka gyöngyszemeinek gondolod.
De ez esetben nem sok közös pont lesz a beszélgetésünkben.
1. ""Ez nem egy 120 Ft-os szuperhírós képregény!" - de nem ám! a jelen életünk parabolája... 5 éves szinten elmesélve (hogy sokan elmenjenek rá és meglegyen a bevétel is) és, hogy mindenkinek átjöjjön a film üzenete."
Na de ez amire semmi szükség nem volt, nem tudom te hány 5 évest láttál, mert a magam részéről egyet sem a dugig tömött nézőtéren. Azonban annál töb 20-30 éves emberkét!
Azért ez már nem a Teletabi szint, legalább is jobb lenne, ha nem az lenne.
2. "Egész lénye átalakul (nemcsak testileg),
másfajta értékrend szerint él és gondolkozik. Melyikünk lenne képes ilyen változásra? Egy alien bőrébe bújni és még szereni is, mert esetleg többet ad az emberi létnél?"
Nem azért mondom de aki pl. WoW-ozik, az nap mint nap megteszi, és komolyan így is gondolja, szal Cameron mester elkésett 1-2 évtizedet!;)
5. Azonban mindenki, legalább is a többség tudja, hol a határ és habár sokan veszítik el a barátnőjüket, kapcsolataikat a virtuális világ miatt, az emberek többség tisztában van azzal, hogy hol az emberi lét határa és minek mi az értéke. Adott estben legéppuskázni a bajtársainkat, megfosztani a Földön maradt szeretteinket is attól a nyersanyagtól, ami létükhöz szükséges szembeállítva azzal, hogy pár tucat lény folytassa tovább totálisan értelmetlen és semmitmondó életét, ...
Szal ha úgy döntesz mégiscsak ahogy főhősünk, akkor had kérjelek meg, hogy pármillió lelkes rajongó társaddal egyetemben, holnaptól ne használj áramot, ne használd az autódat, számítógépedet, ne járj műszálas, vagy épp állati bőrből készült ruhában és hangos nemtétszedésed kinyilvánítva vonulj valamelyik nagykövetség/minisztérium/parlament elé protestálni, csak hogy a film sugallta roppant mély erkölcsi értékrendnek meg tudj felelni.