• Soundmaker
    hmm...

A sztorihoz: Na most egyesek nem értik a motivációkat és nincs benne logika?

Akkor nézzük: Adott egy idegen emberi DNS és egy Na'vi DNS-ből épített Navinak látszó lény amit emberek irányítanak a tudatukkal. Eova-nák ez lehetett érdekes, de mivel az emberi kolónián élő Na'vi avatar testek egy betondzsungelben élnek nem tudott róluk semmit meg... Kellett egy "kiválasztott" egyed akit megvizsgálhatott tanulmányozhatott (ugye az emberek is ezt tették pandora élővilágával és a na'vikkal csak technikai szemszögből... Ők csak annyit láttak hogy sejtszinten biokémiai jelek futnak, emögött nem sejtettek intelligenciát.)

Az őserdei jelenetnél mikor Jacke elkóborolt Eovanák először nyílt lehetősége arra hogy egy különálló egyedet tanulmányozhasson és kapcsolatba léphessen valahogy vele...

Mivel Jacke nem tudta a módját, kellett valaki (a Na'vik) aki segít őt bevezetni abba a környezetbe ahol a kapcsolatrendszer létrejöhet.

És ezért repült a szent fa magja jackre és netiryi nyilára. A Na'vik megértették az üzenetet, ahogy a törzs Chaikja is.

Kitanítunk téged, Jacke tanul (először csak azért hogy kémkedhessen), de aztán ahogy egyre jobban azonosul a na'vikkal megváltozik, ami abban csúcsosodik ki, hogy A lelkek fáján keresztül meghallja Eovában élő közös tudat hangjait.

De ez ugye kétoldalú mert így Eova is felismeri miben mások az emberlények. A doktornő halála, tudatának, emlékeinek feltöltése pedig csak egy újabb információkat adott neki.

Nem volt ebben semmi messiástudat. Persze elképzelhető az is, hogy a kapcsolat alatt Eova elrejtette a kényszert Jacke tudatában, hogy előbb vagy utóbb harcolnia kell a népért.

És miért pont neki? egyszerű... Mivel emberi tudata van ... ismeri a saját fajának technikáját, eszközeit, képességeiket .. míg a na'vik nem. Egyszerűen Jacke volt az adu ász mindkét fél számára.

És hogy miért csak a végén lépett közbe? Szerintem ez is eccerű... Ha nem teszi akkor a bomba célba jut... a lelkek fájának (ami szerintem felfogható egy organikus szerverközpontnak) akkor annyi... (Ne felejtsük Jacke már tisztában volt akkor hogy mire készülnek a földiek, mikor segítséget kért Eovától, tehát Eova is látta mit terveznek.)

Eova az életet védi.. és saját magát. A Na'vik a bolygó legértelmesebb lényei... Így nem szólhatott bele lépten nyomon a cselekedeteikbe... Ezért nem lépett színre addig amíg már elkerülhetetlen volt a vereség, hiszen ha szétlövik a fát lehet hogy az egész kontinens ökoszisztémája felborul.

Egyszerű indíték.. és szerintem kellőképp logikus.

Az egyetlen kisebbe logikai bukfenc az hogy a na'vik is az élet részei, tehát rajtuk miért nem segít egyből?

De szerintem ennyi logikai bukfenc igazán nem nagy ár a gördülékeny történetvezetés oltárán.

szerintem... szerinted?