mkfd#487
Nem érzem magam megvezetve a média által, mert a hype egyértelműen a látványvilágot lovagolta meg (és ebből a szempontból nem is volt túlzó). Sehol nem volt róla szó hogy forradalmi történetet fogunk kapni a filmtől. Aki így hitte, saját magát verte át, és téves elvárásokkal ült be. Én úgy ültem be hogy az év popcorn-moziját fogom látni, és még így is kellemesen csalódva, elégedetten jöttem ki a filmről (még a premier napján, délelőtti vetítésről, így a netes kritikák sem nyomták rá a véleményemre a bélyegüket).
A következtetéseim egy kamerás verzió kétszeri megtekintése után, egyes jeleneteket visszapörgetve vontam le. Lehet hogy egyes jeleneteket tovább gondolom, mint kéne, és többet látok a film keretében, mint ami valójában benne van, de ez még mindig jobb, mintha tökéletesen figyelmen kívül hagynám azt.
Akik meg önigazolást keresnek, ők azok aki még az ilyenekbe is belekötnek, hogy hogy tudták nyilakkal, dárdákkal áttörni a helikopterek szélvédőjét, pedig ez magától értetődő. Vagy hogy hogy voltak képesek viszonylag kiegyenlített küzdelemre. Erre maga Jake ad választ.
Ami a messiástudatot illeti, én pont hogy azt nem véltem felfedezni benne. Amit látok, azok színtiszta érdekellentétek. Ha az általad említett messiástudat lenne a film központi témája, akkor Eova beemelése a történetbe tökéletesen felesleges lett volna, anélkül is "működött" volna a film.
Nem váltam megrögzött természetvédővé (ami azt illeti elég cifra elképzelésem van a kérdéskörről, ami zöldnek semmiképp nem nevezhető, de ez nem ide tartozik), és nem váltam antikapitalistává sem. Ha így gondolod, akkor félreértettél.
"ez az alfa és az omega"
"A történet nem világmegváltó, nem akar váratlan fordulatokkal meghökkenteni, de az ok-okozati összefüggésekben jóval összetettebb annál, mint ami elsőre látszik, magasabbra teszi a lécet az utóbbi idők középszer tucatfilmjeinél."
"És még az is családbarát lesz, mint ez."
Mi ezzel a baj? Művészfilmet vártál?
"kár hogy a köv film arról fog szólni, hogy jönnek az emberek, és még az űrből elpusztítanak minden élőt a felszínen. Kibányásszák a bolygó ásványkincseit. Majd elmenetkor mindent felrobbantanak"
Lehet hogy igazad van, de mivel ez így kevés lenne egy trilógiához anélkül, hogy ne menjen át önismétlőbe, ezért szerintem Cameron más vonalon fog elindulni. Legalábbis eleinte. De bármi következtetést levonni erről még korai. Majd meglátjuk.