Silenzio#339
Azt azért megkérdezném, szerinted Cameron minden filmje a forgatókönyveken bukik el? Mindegyik filmje szar? Csak mert az eddigi összes filmje forgkönyvét ő írta. Szerintem a film szándékosan parabolisztikus, szándékosan tanmese jellegű, a hatás kulcsa az, ki mennyire tud azonosulni a főhőssel abban a folyamatban, ahogy rácsodálkozik Pandorával és eggyé válik a bolygó "esszenciájával". Ehhez meg ugye az kell, hogy a néző "elhiggye", megkedvelje ezt a világot. Logikus, ha technikai tesztnek nézzük a filmet. Én megtaláltam benne a többletet.
A filmet fikázóktól kérdezném (nem kötözködésből, tényleg érdekel), mivel lehetett volna feldobni, tartalmilag elmélyíteni a cselekményt? Én jónéhány dolgot máshogy csináltam volna meg, ez tény. Sokszor leírtátok, hogy "ezzel a látvánnyal egy olyan film kéne ami sztoriban is ér valamit". Tudtok példákat mondani? Én az elmúlt 10 évben tán 4 sci-fit láttam, ami egyedi, megkapó tudott lenni: Az ember gyermeke, a Sunshine, a District 9 és a Moon. Ebből kettő kisköltségvetésű kamikaze-alkotás. Az egyiknek bejött, a másiknak egyáltalán nem. Tudtok olyan NAGY, első vonalbeli amerikai filmet mondani az utóbbi 10 évből, ami mellett az Avatárnak szégyenkeznie kéne?