• Silenzio
    Azért az Aliens első xenomorph vs. ember akciófilmnek elég jó, megkockáztatom kreatív és egyszeri, megismételhetetlen alapvetése ennek a műfajnak. Amilyen jó mixtúra, értelemszerűen annyira szánalmassá vált mindegyik koppintás ami próbálta ezt a hullámot meglovagolni, főként ebben az évtizedben. A T1-T2 meg szintén a fenemód eltalált látvány-cselekmény-hangulat hármassága miatt lett kultikus. Emmerich számomra több okból kifolyólag alacsonyabb rendű: a filmjei bugyuták, amerikanisták (ami nem ua. mint az amerikai, sőt még rosszabb, mintha azt mondanám, patrióta), effektek terén gyakran nem ad magára (Stargate - 1994-es, mégis gagyibb a '77-es Star Warsnál)... Bár technikailag a 2012-nek sem kell szégyenkeznie, hiányzik a forgatókönyvből az arányérzék, az ízlés, ráadásul szerintem és a sok itt-ott fellelhető kritika alapján is a neves színészek legrosszabb formájukat hozzák. Emmerichet színészvezetésben tán csak George Lucas múlja alul, ő még Samuel Jacksonból is a 0-t hozta ki, McGregorról nem is beszélve.

Azt gondolom a legszarabb plot alapján is lehet zseniális filmet alkotni (ld. Gyilkos paradicsomok támadása). Engem nem érdekel az Avatár cselekménye, a mondanivalója meg (ami szerintem kerülendő fogalom, mert lebutít minden műalkotást legyen közepes vagy világklasszis) számomra bőven elég. És mivel a film mindig fejben dől el, boldog is vagyok az én kis filmélményemmel. Kár is erre több szót fecsérelni, a "két lábbal a földön" műélvezőknek nem valószínű, hogy bejön.