• Komolytalan
    #44
    Neumann szabadalmaztathatta volna, ha lett volna akkoriban szoftver szabadalom. Azonban ezt - az EULA-val együtt - az M$ találta ki. MS előtt a szoftverekre ugyanaz a garanciavállalás vonatkozott mint egy kenyérpirítóra - ha rendesen használod nem gyújtja fel a lakást, illetve agyrákot se kapsz tőle. Ja, meg ha meguntad, eladhatod. Illetve akkoriban nem volt szokás a programozási algoritmusok védelme, beérték a programozó cégek a programkódok visszafejtésének, és forráskódok lopásának törvényi tiltásával. Vicces hogy pont az MS találta ki a szoftverszabadalmakat, holott köztudott, hogy az első DOS az egy szimpla lopott CP/M oprendszer volt. Még annyit se értettek hozzá hogy a 21-es megszakítást más számra írják át, illetve ennek a függvényei is egy az egyben ugyanazok a kódok, ugyanazzal a paraméterezéssel voltak. A CP/M feltalálójának volt is egy kérdése, hogy kérdezzék meg Bill Gatest, hogy a 21-es megszakítás nem tom hányas függvénye (amelyik string kiírásért felelős) vajon miért $-jeles végjelű stringeket ír ki, és miért nem 0-ás karakter végjelűt, ahogy ezt más függvények teszik. Mert hogy Bill Gates ezt nem fogja tudni. És láss csodát, nem is tudta. És láss csodát, nem dugták fel a seggébe az esernyőt hogy kinyitva kihúzzák, ahogy az tolvajoknál akkoriban divat volt, hanem kapott még további zsíros megrendelést az IBMtől. Bill Gatesnek _mindent_ szabad volt, mivel kitalálta a szoftver szabadalmakat és az EULA-t, és a nagy számtech cégek ezért kib.szott hálásak voltak nekik. Mivel ekkora ganéságot egyik se mert volna saját neve alatt lehozni.

    A szoftverszabadalmakkal az a gáz, hogy ha ma valaki kitalálja, hogy az emberekről le kéne tárolni a szemük meg a hajuk színét, és ez alapján keresni társkereső oldalon, akkor azt úgy bejegyeztetheti mint a huzat. Ráadásul még az elsőségét se kell ehhez bizonyítani, egyszerűen csak lerak egy valag pénzt (olyan 100ezer USD környékén), és onnan kezdve bárki más aki szem/haj színre keresést biztosít társkereső oldalon perelhető.

    Az EULA-s eszmefuttatás meg 1 ponton sántít. A szoftverszabadalmak az a pisztoly, amit a fejemhez tesznek. Nem mintha akkora nagy dolog volna egy XP/Win7 megvásárlása, de onnan kezdve hogy egy programozó ezekre a fosokra fejleszt, tovább erősíti a monopóliumukat. Márpedig egy vizsuál stúdió az elég komoly alma, a kígyó szájában, mivel kinyalja a programozók popóját. Ha viszont nem Windowson akarok fejleszteni, akkor jönnek az ügyvédek, és viszik a házat, kocsit, meg a fél vesémet, mert mondjuk dupla kattintást használtam a programomban. Szóval ez az az ok, amiért én azt mondom, hogy egy nagy büdös lóf.szt kedves MS és társai. Használom a szarotokat, mert muszáj, de pénzt tőlem egy kanyit se fogtok látni. Ezenkívül - bár a szarotok alatt fejlesztek, mert más alatt nem lehet - azért kínosan ügyelek rá, hogy platformfüggetlen (webes, javas) dolgokat hozzak létre, amivel gyengíthetlek titeket. Belülről kell a rendszert támadni:-)