• lammaer
    1. Mivel a szoftverek is a szerzői jogi törvény alá tartoznak, rájuk !alapból! vonatkozik hogy nem használhatod szabadon.
    Ha érted az EULA-t, ha nem.

2. Akkor kapnál mentességet a szerzői jogi törvény alól, ha az EULA másként rendelkezik - de ugye mivel te azt mondod hogy nem tudsz angolul, nem is tudhatod hogy az ad neked engedélyt a szabad felhasználásra vagy másolásra. Vagyis rosszhiszeműen jársz el, hiszen a szerződés elolvasása nélkül úgy gondolod, neked explicit jogot adott a szerző a szabad felhasználásra.

3. Van még egy paragrafus, ami nem neked mint felhasználónak ad előnyt:
    "Ha a felhasználási szerződés tartalma nem állapítható meg egyértelműen, a szerző számára kedvezőbb értelmezést kell elfogadni."

Azaz, ha nem lenne EULA (mert te nem tudsz angolul, te azzal érvelsz hogy akkor az EULA számodra nincs is), akkor a szerzőnek (lopott XP esetén az MSnek) még szélesebb körű jogai vannak.

4. Gyanitom, hogy mivel EU tagok vagyunk, az angol nyelvű szerződések ugyanúgy érvényesek itt is (pl nekem munkaszerződéseim vannak angolul, nem kis sufnicégektől), főleg ha van belőle hivatalos magyar nyelvű fordítás - márpedig az MS EULA-ból biztos van ilyen verzió :)

És még csak nem is vagyok ügyvéd, csak egy átlag user egy googleval felszerelkezve. Képzeld ha bíróságon olyan ügyvédek esnek neked, akik kivülről/belülről vágják a szerzői jogi törvényt, az EUs jogot és a nemzetközi szerződéseket amelyek kis országunkra vonatkoznak. A "hát én nem tudtam angolul" érvelés kb 2 perc alatt elolvadna mint hógolyó a pokolban.