halgatyó#54
Mennyi egy háztartás energiafogyasztása és mire megy el? Sajnos, nagyon sokan nem nézik a fogyasztásmérő órákat (én még a naponta felhasznált tüzifát is meg szoktam mérni egy konyhamérlegen a kazán mellett)
Nos, egy családi ház (amikor gázzal fűtöttem) egy télen elhasznált 2000 - 2500 m3 vezetékes gázt. Ennek a túlnyomó zöme a fűtés, ehhez képest a főzés kb nulla, a fürdés (gázbojler) is eléggé kevés.
Most 120 literes hőtárolós gázbojlerrel fürdünk (+ mosogatás) erre naponta 0,8 - 1 m3 gáz megy el. (A fűtést építkezési hulladékokkal + 40 mázsa tüzifa)
A villamosenergia. Amikor villanybojlerünk volt, az naponta kb. 10 kWh-t fogyasztott! (ezért dobtuk ki)
Megjegyzem, hogy jelentős különbség van bojler és bojler között. Nem akarok semmit reklámozni, de a 35-40ezer forintos hajdú villanybojler kb. a felét fogyasztja a 18-20 ezer forintos másiknak, ha nem használjuk max kézmosásra.
(Megjegyzem: a villanybojler kikapcsolható! Ha csak vendég-fürdőszobában működik)
Az autózás. Ahány ember, annyiféle élethelyzet. Nekem szerencsém van, nem kell túl sokat autóznom (magánban), és akkor is el tudom kerülni a dugókat.
Nem mindenki ilyen szerencsés! És nem őrajta múlik!
Egy keveset autózó ember mondjuk menjen 6000 km-t egy évben. Ha az autója fogyaszt 7 litert/100 km. akkor ez ugyebár 420 liter.
E liter benzin energiája megfelel kb. 1,4 m3 vezetékes gáznak, tehát a 420 liter benzin kb. <600 m3 gázzal egyenértékű. Ez a ház fűtésének a harmada.
Aki sokat autózik, az nyilván arányosan többet fogyaszt.
Csak pár konkrétumot szerettem volna leírni, hogy mire megy el az energia.
Abból a tengernyi sajtócikkből, amivel ezt a nyomorult ál-klímacsúcsot reklámozták, csak néhányat rá kellet volna szánni az energiafogyasztás okainak ismétlem: okainak a taglalására.
Talán ha nem arról lett volna szó, hogy hogyan kell lerohasztani az ipart, és hogyan kell a lakosság torkán le-erőszakolni az iszonyatos életminőség-rontást, akkor sikeresebb lehetett volna az egész fos rendezvény.