• halgatyó
    Hogy mire megy el a sok energia? Egy kis számolással magad is láthatod.
    Nem hülyeségekre, legalábbis a legnagyobb hányada nem arra!

A mérsékelt égövben és északabbra a lakosság által közvetlenül felhasznált energia energia több mint a fele a lakások fűtésére megy. (Gondolom, Te sem szeretnél 12 fokos szobában üldögélni, még ha néhány fiatal ember heccből ki is próbálja, hogy milyen nulla fokban aludni.)

A közlekedés-szállítás is sok energiát emészt fel (a lakossági közlekedés-szállítás kb. 1/4 rész). Ennek nagyon is valóságos okai vannak, amiket már sokszor leírtunk. Csak címszavakban:

-- A modern ipari termékek bonyolultak, sok preciziós alkatrészből állnak, amelyeket egymástól távoli üzemekben készítenek el (alkatrészek szállítása)

-- A bonyolult, preciziós termékek akkor hozzásférhetőek a kisember, tömegek (középosztály) számára, ha igen nagy sorozatban készülnek.
    Tehát egy gyár nagy területet kell hogy ellásson (szállítás a boltokba)
    -- Az embereket is szállítani kell a munkahelyükre, mert a robotok (3 műszak, gazdaságosság, stb) még nem terjedtek el, a távmunka se, a termelő üzemeket pedig pont hogy a környezetvédők szeretnék a legtávolabb látni a lakóövezetektől.
    A tömegközlekedés akkora szar, hogy nehéz kultúráltan megmagyarázni. Gondoljunk a BKV-ra, ami nyeli a százmilliárdokat, és milyen...
    Ha olyan tömegközlekedést akarunk kifejleszteni, amely az adni képes szolgáltatásaiban csak megközelíti az autót, akkor az sokszorosan többe fog kerülni, mint az autó!

-- Egy egész országot tekintve, nézzük az ipart. Rengeteget fejlesztettek, de akkor sem lehet pl. acélt energia nélkül kiolvasztani. (valamikor olvastam, még a "rendszerváltás" előtt, hogy nálunk 650 kg koksz kell 1 tonna acél gyártásához, Belgiumban pedig 350 kg. Asszem ez jelentős fejlődés.)
    A vilamosenergia-ipar. Magyarország átlagos villamosenergia fogyasztása kb. 6000 MW.
    Ha kiszámolod, hogy ez mennyi olajnak felel meg (kiinduló feltételek: 1kg olaj = 4*10^7 Joule hőenergia, a villamosenergia-termelés-elosztás hatásfokát tételezzük fel 33%-ra)
    akkor ez egy évben 14millió tonna olajnak felel meg, csak itt Magyarországon, ebben a kevéssé villamosított és sajnos le-lemaradozó országban. (például Finnország villamosenergia termelése duplája a miénknek, a lakosság pedig kb. a fele, azért ezt hoztam fel, mert ezt tudom fejből így hirtelen)
    Magyarország energia-felhasználása kb. 30millió tonna olaj-egyenérték, ezt nyomtatásban olvastam, de biztos fennvan az interneten is.
    Egy háztartás energiafogyasztásával folytatom