#3
Van aki 90-éves koráig keményen dohányzik, mások meg hiába sportolnak tízen-húszon évesen rákot kapnak!
Tény, hogy cigaretta füstben (és általában a füstben) levő anyagok rákkeltőek, de ahogy a cikk is írja:
"Campbell szerint a felfedezések segítenek választ találni több fontos kérdésre is: például a rákkeltő anyagok, a karcinogének közvetlenül okozzák-e a mutációk többségét, vagy maga a rák járul hozzá a mutációkhoz, azáltal, hogy lerombolja a DNS javító mechanizmusokat?"
Avagy vajon a rákot a szervezet nem megfelelő működése okozza, amit a cigaretta felerősít, vagy a füst önmagában is képes rákot okozni egy egészségesen működő szervezetben is?
Ha az előbbi igaz, akkor a cigaretta elhagyása nem fogja jelentősen csökkenteni a rák statisztikákat.
Általában elmondható, hogy az ötvenes évektől kezdődően a rákos megbetegedések növekedése egybeesik a népesség várható élettartamának és cigaretta fogyasztásának növekedésével is. Ilyen körülmények között csak igen csak közvetett bizonyítékokat lehet találni a cigarettafogyasztás és a halálos rákos megbetegedések között.
Azonban azt sem árt figyelembe venni, hogy a dohányzók és nemdohányzók életmódja jelentősen eltérhet és általában el is tér egymástól. A sok cigarettát fogyasztók általában sok alkoholt is fogyasztanak, helytelenül táplálkoznak és keveset mozognak. Utóbbiak legalább annyira hozzájárulnak a rák kialakulásához.