• Balumann
    #138
    Nemrég írtam, hogy a gondok főbb forrása a zsíros/húsos ételek, a növényi táplálékok, és a mozgáshiány rossz ARÁNYA. Hogyha ezeket nem tartod be, a szervezeted a hiányokból illetve valamilyen többletekből adódva valahogyan reagálni fog. Hogy hogyan, az már attól is függ, hogy gyerek korában hogyan táplálkozott, mennyi testmozgást végzett, stb.. A szervezet igen rugalmas egyébként, és gyakran ugyanaz a hiány más problémát okoz, mert esetleg elvonja máshonnan, vagy ilyesmi. Ez is millió dologtól függ. A lényegen nem változtat, hogy ami káros, az valamilyen kárt okoz, aki dohányzik az nem teljesen egészséges. Aki helytelenül táplálkozik, az sem.

    Vannak különleges dolgok, de ez csak azért van mert számtalan dologtól függ, és téves következtetés, hogy ez genetikailag lenne belénk kódolva. Menj el egyszer egy kórházba, és érdeklődj, az ott benntlévők közül ki hogyan élt, táplálkozott, milyen testmozgást végzett, miylen kapcsolatai vannak, stb. Én a rokonaim alapján tökéletesen látom a helyzetet, ki hogyan élt, és milyen problémái vannak.
    Apám 60 évig nem volt kórházban és orvosnál sem semmivel, volt katona, dolgozott Irakban meg sok helyen, mostmár nyugdíjas, úgyhogy, tv, állandóan jó zsíros húsok (bár ő azért zöldséget is evett de keveset), és dohányzik 18 éves kora óta. Amióta itthon van fájlt a lába, aztán tavaly infarktust kapott. 10 évvel ezelőtt még ő is az egészség mintapéldája volt - leszámíta a dohányzást (ami hát nyilván jelentett hátrányt, de az életmódjához képest nem volt jelentős).

    Vizimentős ismerősöm is ráállt a bagózásra - de nem függően, tehát csak ritka időnként 1-1 doboz, mondta, hogy pár cigaretta után fele addig se bírja 1 levegővel és nagyon hamar kifáradt ahhoz képest.
    Ugyanezt megerősítette bennem az az ismerősöm, akivel Horvátországban voltam, egyedül ő dohánzott, 18 évesen. Amikor átsétáltunk a másik városba, félúton már minden baja volt, külön kellett menniük mert nem bírta lesétálni azt a néhány kilométert... (kicsit kövér is volt, de nem vészesen).

    Még millió példát tudnék mondani, ami számomra egyértelművé teszi, hogy ezek nem genetikai adottságok, hanem életmódtól függenek. Korábban mindenre rá lehetett mondani, még az allergiára is, de mint már tudhatjuk, azt sem lehet örökölni, csak kicsi korban a szervezetnek meg kellene tanulnia reagálni a dolgokra (egésznap kinnt a szabadban lenni, játszani, mozogni, sok növényi táplálékot fogyasztani, stb.).

    És még1x mondom, hogy a rákra még kevésbé igaz ez. Valaki egyszer szív be cigarettafüstöt és akkor is - bár 1000000 az 1-hez talán hogy olyan helyen alakuljon ki, ahol nem kellene, és rákos lesz. Valaki meg egész életében szívja és nem rákban fog meghalni. De mint írtam, ezen kívül is rengeteg oka lehet, de a legtöbb rákot ez a 2 dolog okozza, EGYÉRTELMŰEN!