A dohányzás olyan, mint az orosz rulett
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mint alább (#144) is írták, sohasem késõ leszokni róla.
Ha két napig is bírjuk, már nem lesz nikotin a szervezetben, meglepõdve érzékeljük majd a világ ízeit és illatait. A légzés-, a keringés és az energiánk 2-8 hét alatt tér vissza a normális szintre, de legalább fél év kell a krónikus köhögések, hurutok gyógyulásához. Ezalatt a légzés kapacitása tovább nõ. 5 dohánymentes év szükséges ahhoz, hogy a szívinfarktus kockázata felére csökkenjen, és 10 (!) év ahhoz, hogy a nemdohányzókkal "rughassunk labdába".
A tüdõrák kockázata a dohányzás abbahagyása után 10 évvel csökken a felére... "
forrás: Sulinet: A dohányzás káros hatásai
Hatása ettõl függetlenül valószínûleg marad 20 év után is akár, de hogy nem érdemes letenni az tényleg óriási baromság. Rengeteg olyan hatása is van a cigarettának, ami közvetlenül az elszívás után jelentkezik és csak néhány óráig, van ami néhány hétig, stb.. Abba hagyása után fokozatosan regenerálódik minden, amit az elkezdett tönkretenni.
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/
Szóval gondold át mégegyszer ezt a "sose késõ letenni" dolgot, mert iszonyat nagy marhaság!
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Szerinted ha rendszeresen ciánt adagolsz magadnak, 20 év után már mindegy hogy abbahagyod-e vagy sem? Gondolkozzál már... <#falbav>#falbav>
Aki késõn teszi le a cigarettát, annak évekig tart mire kitisztul a tüdeje, begyógyulnak a hörgõi, regenerálódik a csontozata (már amennyire egy felnõttnek tud). Az állóképesség megfelelõ edzés révén majdnem teljesen visszatér. Persze tökéletesen nem áll minden helyre, a hegek a tüdõben megmaradnak, a légzõfelület is jóval kisebb marad mint egy egészséges emberé. Viszont pl. megszûnik a rákkeltõ anyagok bevitele, és jelentõsen lecsökken a velejáró kockázat.
Tehát bármely életkorban érdemes letenni, éveket lehet nyerni vele, és jelentõsen javul az életminõség, arról nem is beszélve, hogy a pénztárcának is jót tesz, és nem lesz többé odakozmált görényszaga az illetõnek.
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Vannak különleges dolgok, de ez csak azért van mert számtalan dologtól függ, és téves következtetés, hogy ez genetikailag lenne belénk kódolva. Menj el egyszer egy kórházba, és érdeklõdj, az ott benntlévõk közül ki hogyan élt, táplálkozott, milyen testmozgást végzett, miylen kapcsolatai vannak, stb. Én a rokonaim alapján tökéletesen látom a helyzetet, ki hogyan élt, és milyen problémái vannak.
Apám 60 évig nem volt kórházban és orvosnál sem semmivel, volt katona, dolgozott Irakban meg sok helyen, mostmár nyugdíjas, úgyhogy, tv, állandóan jó zsíros húsok (bár õ azért zöldséget is evett de keveset), és dohányzik 18 éves kora óta. Amióta itthon van fájlt a lába, aztán tavaly infarktust kapott. 10 évvel ezelõtt még õ is az egészség mintapéldája volt - leszámíta a dohányzást (ami hát nyilván jelentett hátrányt, de az életmódjához képest nem volt jelentõs).
Vizimentõs ismerõsöm is ráállt a bagózásra - de nem függõen, tehát csak ritka idõnként 1-1 doboz, mondta, hogy pár cigaretta után fele addig se bírja 1 levegõvel és nagyon hamar kifáradt ahhoz képest.
Ugyanezt megerõsítette bennem az az ismerõsöm, akivel Horvátországban voltam, egyedül õ dohánzott, 18 évesen. Amikor átsétáltunk a másik városba, félúton már minden baja volt, külön kellett menniük mert nem bírta lesétálni azt a néhány kilométert... (kicsit kövér is volt, de nem vészesen).
Még millió példát tudnék mondani, ami számomra egyértelmûvé teszi, hogy ezek nem genetikai adottságok, hanem életmódtól függenek. Korábban mindenre rá lehetett mondani, még az allergiára is, de mint már tudhatjuk, azt sem lehet örökölni, csak kicsi korban a szervezetnek meg kellene tanulnia reagálni a dolgokra (egésznap kinnt a szabadban lenni, játszani, mozogni, sok növényi táplálékot fogyasztani, stb.).
És még1x mondom, hogy a rákra még kevésbé igaz ez. Valaki egyszer szív be cigarettafüstöt és akkor is - bár 1000000 az 1-hez talán hogy olyan helyen alakuljon ki, ahol nem kellene, és rákos lesz. Valaki meg egész életében szívja és nem rákban fog meghalni. De mint írtam, ezen kívül is rengeteg oka lehet, de a legtöbb rákot ez a 2 dolog okozza, EGYÉRTELMÛEN!
Belgyógyász fõorvos szájából személyesen hallottam, hogy 20 év után már teljesen mindegy. Ha 20 év után teszed le, _nem_fog_ idõvel csökkeni egy betegség kockázata sem, amelyet a dohányzás elõidézhet!
Elég sokat boncoltam gyakornok koromban, és nem kellett egy Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy rájöjjek, hogy ki bagózott és ki nem (ha a néha teniszlabdányi tumor jelenléte mellett erre egyáltalán szükség volt).
Nem mellesleg gusztustalan szokás, fõleg hogy negyvenéves korodra már rendszeres programoddá teszi a takony-forma váladék reggeli felkrákogását.
5-bõl egyik a nagybátyám. Kedvenc étele, körömpörkölt, pacal, töltött káposzta, csülök. Néha én készítem el. 😊 70-éve alatt kétszer mûtötték visszérrõl (esztergályos volt) egyszer sérvrõl. Mostanában fogorvoshoz jár. (protkó) 9 éves kora óta bagózik, piát sem veti meg, napi rendszerességgel szinte csak töményet és sört iszik. (amúgy nagyon jó fej) Orvosnál megfázás, egyéb nyavalya miatt soha sem volt, hihetetlen, de gyógyszert sem szedett soha. Vérnyomása is irigyelésre méltó mindig 110/80. (18-évet egy munkahelyen dolgoztunk)
Köszöni szépen jól van, pár éve építkezett a Balatonon, horgászni jár, és aktívan jól él. Jó gének mi?
Kicsit nyomozzál, hogy a környezetedben lévõ "kapásból 5" illetõ milyen életmódot élt, és mit evett egész életében, és fõleg min neveltél fel gyerekkorában. Meg fogsz lepõdni. Aztán nyisd ki a szemet, nézz rá arra az 5 krákogó, köpködõ alkoholistára, akik két lépést sem tudnak tenni, mert minden megerõltetéstõl zihálnak mint egy mozdony. Ilyen akarsz lenni?
De tudod mit, ne hallgass rám, bagózzál, legalább eltávolítod magad a géntérképrõl <#levele>#levele>
De ami igaz az igaz, soha nem késõ letenni a cigit: LINK
http://en.wikipedia.org/wiki/Centenarian
A tanulmány alapja éppen az volt, hogy a károsnak vélt táplálkozás és szenvedélyek, egyes emberekre lebontva teljesen másként-másként hatnak.
Vannak emberek akik életüket zsíros ételek fogyasztásával élik le, mellette isznak, szivaroznak, nem sportolnak és mégis matuzsálemi kort megérnek, úgy hogy orvos 10-évenként látja.
Míg mások, sokkal egészségesebbnek vélt életmódot folytatnak, nem isznak, nem dohányoznak, olaj zsír helyett stb. még is állandó problémákkal küszködnek, betegebbek, koleszterin szintjük is tragédia, és sokkal hamarabb meghalnak.
Itt jön képbe az, hoyg szerencsésebb genetikával megáldott embereknél milyen óriási, jelentõségû ez a "védõfaktor"
Tehát genetikailag élhetnénk minimum 70-80 évig, de azt egészségesen, majd természetes halállal meghalnunk. Nem rákban, infarktustól, a leggyengébb megfázásos vírustól, és még sorolhatnám, mert az életmódunktól végtelen számú probléma kialakul.
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Mint írtam én nem bagózóm, de a cigizõk és mértékkel ívók között sokkal közvetlenebb, barátiabb és emberibb kapcsolatokat tudtam kialakítani. Ellenben a madáreleség evõ, nem dohányzó, nem ivó savanyú józskák között, sokkal több fúriát, kretén és magának való, antiszociális alakot véltem felfedezni...
Hogy lehetséges, hogy a zuluk 40 évig élnek a japánok pedig 90-ig? Talán az elõbbiek genetikailag alsóbbrendûek, mint az utóbbiak? A magyar lakosság várható élettartama folyamatosan növekedett a XIX. században. A Horty-korszakban volt a legjobb, azóta romlik. Talán azért, mert addig kiválogatódtunk, azóta pedig genetikailag leromlottunk? Nem lehet hogy inkább azért van, mert a megszállók szándékosan rombolták a gyarmaton lakók egészségét?
A balliberálisok a legnagyobb nácik, Czeizel jó példa rá. <#levele>#levele>
Óvatosan megjegyzem igen vannak akik szerencsések és szar életet élnek mégis sokáig húzzák kb minden 100 emberbõl 5 ilyen van...De a többséget 35-45 évesen eléri a végzet.Látszólag fiatal korban minden rendben van az nem jelenti azt hogy úgy is lesz.....Persze sokan nem értik ezt itt,nem hiába Magyarországon a vezetõ halálok toronymagasan a szív és érrendszer miatti halálozás legtöbbször az életmódjuknak köszönhették és mivel tünet sincs a marhák azt hiszik minden rendben csak amikor már késõ....na mind1....
Czeizel egyik elõadásában a várható életkorról és a Churchill effektusról, nagyjából a következõket monda:
Génekben rengeteg sok minden mellett, bele van "kódolva" a várható életkor is.
Ha ez a kód egy adott emberben 95év, és viszonylag egészségtelenül él, no-sport dohányzik, iszik, zsírt-zsírral eszik, akkor esetleg meghal kb.85-90 éves korában, vagy nem dohányozik és sportol akkor egészségesebben meghal kb.95-100 évesen.
Ha valakiben ez a kód 60 év, az élhet egészségesen, müzlin, alkohol és dohánymentesen 65-évnél tovább nem valószínû, hogy húzza. A gén "defektus" így is úgy is elõjön valamilyen formában. Ugyan ez az ember egészségtelenül élve gyorsíthat ezen így csak kb.50-55évig élhet.
"Csak" ennyit jelen a genetika.
Vannak rosszabb idõszaka az embernek, keveredhet olyan társaságba, ahol hirtelen nemtudja mivan, éppen fiatal és meg akar felelni, vagy egyszerûen abban a pillanatban gyenge az akarata. Még Te is kerülhetsz olyan körökbe, vagy olyan helyzetbe, ahol elõfog kerülni a téma. A saját személyiségét nem látja elõre az ember, szóval erre jobb ha lelkiekben felkészülünk.
Aki egyszer már került a gödör szélére, vagy úgyérezte most kezdi hatalmába keríteni a addikció, és van ereje visszafordulni és nemet mondani, az azért becsülendõ dolog. Ezért tartom hatalmas dolognak a leszokókat, és bármiben támogatom a környezetemben élõket, hogy letehessék a cigit.
Viszont ha le sem akarnak szokni, az az õ bajuk.
Le a szûrõs és light cigikkel. Sõt, gyártsák õket még keményebbre, hogy hamarabb kipusztuljanak ezek légkárosító, gyenge jellemmel bíró egyedek.
LZ forever
"Annett szerint a két recesszív („balos”😉 allél öröklése még nem jelent automatikus balkezességet. Ez csupán lehetõséget teremt a balkezesség kialakulására, de nem kötelezõ érvényû. Az egyént ért különbözõ hatások határozzák meg, hogy melyik keze lesz az ügyesebbik. Itt nyílik a tere a további elméleteknek, melyek a különféle magzati és kisgyermekkori hatásokat, életeseményeket vagy akár baleseteket, traumákat teszik felelõssé a balkezesség kialakulásáért."
Hát, azért de létezik. Hogy van-e genetikai oka, és hogy mennyire.
Azt visszavonom hogy "biztos vagyok abban, hogy nincs semmi genetikai oka", lehet, hogy van, de azt tartom, hogy nem közvetlenül. Egy már genetikailag "kialakult" gyerekbõl lehet bal és jobb kezes is a különbözõ befolyásoló tényezõk szerint. Én erre a következtetésre jutottam, azok alapján, amiket olvastam, azok alapján is amiket te linkeltél.
Te bizonyítottat írtál, ami viszont nemigaz, nicns genetikailag bizonyítva, csak bizonyos kutatók/kutatócsoportok által valószínûsítve.
Ha már tudományos témáról keresel valamit, akkor keress olyan forrásból, amit nem tud minden jöttment kénye-kedve szerint módosítgatni - max minden jöttment aki ebbõl doktorált összeírkálni, de ezutóbbi még mindig jobb nemdebár?
Genetikában meg nem létezik egyszavas válasz, se te, se én nem vagyunk annyira kompetensek a témában, hogy arról tudjunk vitatkozni, hogy most kinek van igaza. Ha érdekel a válasz olvass utána, és gyõzõdj meg róla magad, de ne olyan forrásból/weboldalról akarj tényként felhozni valamit, ahova naponta félmillió - vagy annál is több - laikus odalátogat, ez a saját hitelességedet csorbítja. Ez olyan mintha SG cikkbõl próbálnád igazolni, hogy valamiben igazad van.
Olyat keress, amiben konkrétan azt írják, hogy megtalálták az ezért felelõs géneket, vagy ilyesmit. Általában ha van ilyen, magyarul is meg lehet találni és wikipedián is jól szokott szerepelni, tapasztalat szerint...
Theories concerning the cause of right- or left-hand preference in humans vary from purely learned behavior, to solely genetics, to a combination of the two mechanisms. The cause of handedness and its relation to the biologically specified scalp hair-whorl rotation is determined here. The general public, consisting of mostly right-handers (RH), shows counterclockwise whorl rotation infrequently in 8.4% of individuals. Interestingly, non-right-handers (NRH, i.e., left-handers and ambidextrous) display a random mixture of clockwise and counterclockwise swirling patterns. Confirming this finding, in another independent sample of individuals chosen because of their counterclockwise rotation, one-half of them are NRH. These findings of coupling in RH and uncoupling in NRH unequivocally establish that these traits develop from a common genetic mechanism.
"Simple genetic models have failed to satisfactorily explain the mode of inheritance of psychotic disorders as well as of the handedness trait"
Ráadásul, 1998 december 29 -es.
beírod hogy "left brain half dominance genetic"
és a harmadik találat kiad egy angol nyelvû cikket, ami a "Genetic models for handedness, brain lateralization, schizophrenia, and manic-depression" nevû publikációból van.
Nyilván ha az a címe hogy genetic models for handedness, tehát a (jobb - bal-) kezesség genetikai modellje, akkor van neki!
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TC2-3XCFJM3-6&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1140800688&_rerunOrigin=scholar.google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=302b842dcd2ab2787c29a220a07dea33
12 perc volt megkeresni mellesleg.
Tehát akkor hol is van bebizonyítva?
Errõl a bizonyítottról tudnál valami forrást adni?
Én ilyeneket találok:
1.
"A balkezesség kialakulásának okairól a szakemberek - agykutatók, genetikusok - véleménye szintén megoszlik. Kétségtelen, hogy a balkezesség öröklõdhet. Jobbkezes szülõk csupán két százalékának születik balkezes gyermeke. Ha az egyik szülõ balkezes, gyermeke balkezességének valószínûsége már 46 százalék. Ez a modell azonban nem ad választ arra a kérdésre, hogyan lesz 54 százalékos a jobbkezesség elõfordulási aránya két balkezes szülõtõl származó gyermek esetében.
A legmeggyõzõbb bizonyítékot valamely emberi jelleg öröklõdésére az egypetéjû ikrek vizsgálata nyújthatja. Az egypetéjû ikrek ugyanis tökéletesen azonos génállománnyal rendelkeznek, hiszen egyetlen megtermékenyített petesejtbõl alakulnak ki. Ebbõl következik: ha a kezesség öröklött tulajdonság, az egypetéjû ikreknek mindig azonos kezûeknek kell lenniük. Ez azonban nincs így. Elsõ hallásra ez egyértelmûen a kezesség örökletes jellege ellen szól."
forrás
2. wikipedia:
"# egfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejû (6 hónap vagy több) sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban. (Szerzett balkezesség)
# Egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteron-szint magzati korban balkezességhez vezet. Norman Geschwind neurológus nevéhez fûzõdik, hogy a tesztoszteron-szint befolyásolja a magzat agyának fejlõdését. A férfi agy késõbb fejlõdik ki, mint a nõi, és bal agyfélteke késõbb, mint a jobb. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlõdését, így a jobb agyfélteke erõteljesebben lesz fejlett. Így a magzat nagyobb valószínûséggel válik balkezessé, mivel a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát.
# A születéskor fellépõ stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot.
# Genetikai okok is közbejátszhatnak a balkezesség kialakulásában, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülõ balkezes, akkor 46% annak az esélye, hogy a gyerek is balkezes lesz, de ebben a környezeti tényezõk is szerepet játszanak (a két szülõtõl a bal kéz használatát látja)."
Amúgy egyik napról a másikra letettem 18 hónapra, mikor még kapcsolatban voltam, mert a párom nem szerette.
Azért beláthatod hogy napi 4 szálnál nincs akkora függõség, hogy elvonási tüneteket okozna az elhagyása, viszont az a 4 szál teljes mértékben kiváltja a hatását, mikor elszívom. Én sajítítom ki a cigit, nem az engem! 😊
Amúgy 22 éves koromig nem gyújtottam rá, és akkor már édesapám 2 éve nem élt, aki az egyetlen dohányzó volt a háztartásban - ne, ne a cigire fogd, gyilkosság -, tehát nem úgy lestem el, mint természetes velejáróját az életnek.