(helyezés. név - mennyit és hol használtam
magyarázat)
9. Knoppix OS - egyetemen szeptemberben
A rendszergazdák lusták. A rendszergazdák mégis jobbnak érezték, hogy ubuntura cserélik a knoppixot. 500 gépen. Szerintem ennyi elég róla...
8. Windows 98 SE - otthon 5 évig
Átlag 3-4 kékhalál/óra, évente újra kellett telepíteni mert használhatatlanná vált, a Half-Life 1 elindítása tönkretette az aktuális felhasználói fiókot. Viszont gyors volt és kiszámítható.
7. Ubuntu 9.04 - notimon szeptember óta, egyetemen október óta
Lassabban bootol be, mint a Vista, állandóan fagy, lassú, tönkretette egy pendriveomat és még a háttérkép cseréjéért is jelszót kér. Root jogosultságú rendszergazda fiókkal nem enged hozzáférni egy csomó mindenhez, a jelszavak elmentéséhez olyan jelszót kér, emit nem tudok mi, pedig én raktam fel a rendszert. Eddig még egyszer sem bírta fagyás nélkül frissíteni magát, sokminden körülményes rajta (pl a telepítések). Viszont a beépített progik jók és sok ui funkciója is tetszik.
6. Mac OSX (az eggyel ezelőtti) - unokatesóm notiján, mac boltokban
Macboltban 2 perc alatt nyitotta meg a szövegszerkesztőt, azután a gépelt betűk fél perc késéssel jelentek meg a monitoron, majd mikor be akartam zárni, nem sikerült, felajánlotta a force quitet és rákattintottam az egész keményre fagyott, úgy kellett a boltos csajnak resetelni. Az unokatesóm macbookján nem lehet állítani a fényerőt (nem működik egyszerűen a gomb, sem a szoftver) és rendszeresen fagy.
5. Windows XP Professional - otthon 2 évig, suliban 5 évig meg még mindenfelé
Állandóan fagyott, több hardver-inkompatibilitása volt, mint a Vistának és a Win7-nek együttvéve, több rendszerfunkció nem működött, lassú volt, fél év után szinte használhatatlanul, már 30%-os prociterhelésnél szaggat rajta minden, beleértve a winampot is. A keresője egy szar, és szerintem ocsmány is az egész. Microsoftos (!) infó-táborban minden éjszaka újra kellett telepíteni minden gépen.
4. Windows 95 - suliban 3 évig
Komolyan mondom, egyszer sem fagyott le. Viszont elég lassú volt és kényelmetlen még win98-hoz képest is.
3. Windows Vista Ultimate x64 - kb 2 éve az otthoni gépemen
A mappakezelése és a rendszerfunkciói sokszor baromi lassúak, lassan bootol és a programok szeretnek rajta lefagyni, de még egy driverfagyás sem omlasztja össze. Tele van rakva minden sz*rral, de még mindig használható sebességű, sőt már elejétől fogva gyorsabb volt még a win 98-nál is nagy terheltség és programok esetén. SP1 megjelenése előtt sokat fagyott és voltak inkompatibilitási problémák, de mára elmúltak. Eddig 3* fagyott úgy le, hogy újra kelljen indítani. Sokkal kényelmesebb bármi másnál a win7-et leszámítva
2. Windows 2000 - unokatesómnál 3 évig az volt, elég sokat használtam
A Vistánál többet fagy, viszont alapvetően gyorsabb és a programok is jobban szeretik. 3 év után teljesen meghalt, azóta Vista van helyette...
1. Windows 7 RC 7100 (x64, hekkelt magyarítás) - június óta a notimon és haverok notiján
Szinte tökéletes. Egyszer sem fagyott, minden hardverrel működik, amivel próbáltam (azokkal is, amik vistán és/vagy xp-n se működtek, csak anno 98-on), a szoftverekkel sincs probléma, driver nélkül is működik minden. A beépített alkalmazásai sokkal jobbak, mint eddig voltak, baromi gyors, szép, egyszerű, kényelmes.
Egyébként netcaféban, ahova csézni jártunk 2 évig használtam win ME-t, ahhoz képest, hogy mennyire szidják, soha semmi baja nem volt, de inkább nem írtam be holtversenybe a win2000-rel, mert valami biztos lehet vele, ha ennyien "szeretik"...