Wheeler–Feynman elnyelési elmélet. Igaz vagy hamis?
  • Frayer
    #34
    Az időbeni visszahatás, ugyan egy kicsit kacifántossá, kuszává teszi a dolgot, és engedélyezi azt, hogy az első mindent kiváltó dominó nem csak a sor elején, hanem bárhol máshol is elhelyezkedhet. Tehát megtalálhatjuk a világ létezésének a legvégén, vagy a létezésének közepén is.

    Az szerintem akkor is biztos marad, hogy kell lennie egy mindent kiváltó, a világ eseményeit elindító behatásnak.

    Ha engedélyezzük az időbeni visszahatást akkor is egy paradoxonhoz jutunk, mint normális esetben, mert ugyan ha vissza is tudunk hatni az időben, és időben visszafelé működő eseményeket is ki lehet váltani az számunkra ugyan úgy jelentkezik mint az időben előre ható cselekmény, csak mi úgy látjuk mint egy visszafelé játszott filmet. Ilyenek az avanzsált hullámok.
    A kvantummechanikában bizony nagyon nehéz megállapítani, hogy az ok, vagy az okozat volt e előbb, mivel ez a szint nem olyan mint a video felvételek. Az események időbeni állapota sem abszolút, hanem itt is érvényes a határozatlansági reláció. Ezen a szinten maga az idő is fluktuál, mint minden más állapot jelző.
    Egy KM entitás mozgása is olyan határozatlan mint egy részeg ember az utcán. Miközben előre látod mozogni, közben akár visszafelé is mozoghat, sőt akár össze vissza véletlenszerűen, de az állapotai összegezve meghatározhat egy kitüntetett irányt.
    Tehát ha tudjuk egy ilyen entitás pontos állapotát a térben, már semmi információt nem kaphatunk haladási irányáról. Fordítva, ha tudjuk egy entitás haladási irányát, nem tudhatjuk biztosan hol van a térben pontosan. A részecske térbeli helye és impulzusa Heisenberg féle határozatlansági relációt mutat.
    Több ilyen állapotmutató között is van ilyen határozatlansági reláció.
    Heisenberg-féle határozatlansági reláció
    Az idő is ilyen határozatlanságban van.

    Hiába az időbeni visszahatás, az ok-okozati kapcsolatokra nincs kihatással, de viszont innentől időbeli irányban már nehezen tudjuk felgöngyölíteni az esemény láncot. Össze vissza kellene ugrálgatnunk az időben, de akkor is csak egyetlen dominót keresnénk, amit nem egy másik dominó indított el.