"Arra értettem, hogy az utazás megtörténte szempontjából szerinted (is) érdektelen, hogy megtartják-e a földi eredetit"
Szerintem nem érdektelen.
"és az "utazás" nem attól válik varázsütésre utazássá, hogy megölik álmában az egyik példányod."
Pedig szerintem igen. És nem csak úgy álmában "ölik meg", hanem még azelőtt, hogy az eltárolthoz és a másolathoz képest eltérő életutat kezdhetne. Vagyis nincs olyan életuta(m), amely a másolat életében ne szerepelne.
"Hát pedig szó szerint azzal válaszoltál, hogy egyik példány a Földet, a másik a Marsot... :)"
Hát mit tegyek, ha annak ellenére ragaszkodtál a két példányhoz, hogy többször határozottan kijelentettem: szerintem az utazás attól utazás, hogy csak egy marad belőlem.
"tehát egyetértünk abban, hogy a másoláshoz elvileg nem szükséges sem az öntudatlanság, sem a megsemmisítés."
A másoláshoz vsz. csak azért kell az öntudatlanság, mert a testünket, vagy akár csak az agyunkat alkotó rengeteg atomot ill. azok elhelyezkedését kicsit nehéz lenne femtosecundumok alatt lemásolni. Ma még a sima másolás is vastagon sci-fi, de mindez femtosecundumok alatt sokszorosan az. A másoláshoz a megsemmisítés sem szükséges, csak az utazáshoz, de ezt jópárszor leírtam már.
De OK, tegyük fel, hogy a WC-n ülve, éber tudat és folyó agyi áramok mellett is készíthetnek rólam hibátlan másolatot. Ezzel viszont egyben azt is elismered, hogy a másolás után az "eredeti" énem és a másolatom életútja szétválik, még ha csak percekre is. Ekkor az eredeti megsemmisítése ezen önálló életút megsemmisítését, vagyis halálát is jelenti.
"Ha jól értem, lejjebb te azt állítod, hogy ilyen helyzetben minden szívfájdalom nélkül követnél el öngyilkosságot, amennyiben ez megoldható szenvedés nélkül. "
Rosszul érted! Először is ott van az önálló életút. Másfelől öngyilkosságot csak tudatosan lehet elhatározni vagy elkövetni, ez pedig merőben különbözik attól az esettől, amikor az abszolút nulla közelében lévő testet megsemmisítik.
Schrödinger macskája mintájára kitaláltam KillerBee patkányát. A patkány neve legyen willcox. Tegyük fel, hogy lehetséges a sejtek roncsolása nélkül lefagyasztani willcox patkány testét, ami kiolvasztás után feléled, akár ha altatásból ébredne fel. Na mármost, fagyasszuk le KillerBee patkányát, azaz willcox patkányt és tartsuk mondjuk 50 évig az abszolút nulla közvetlen közelében, ahol minden agyműködés tökéletesen leáll, pont úgy, mint ha természetes halált halt volna (bár a folyamat eltérő). 50 év múltán feldobunk egy pénzérmét: ha fej, akkor szabályosan felélesztjük willcox patkányt, aki eztán tovább éli nyomorult életét; ha írás, akkor fagyasztott állapotában macskaeledellé dolgozzuk fel. A kérdéseim, ezeken gondolkozz el:
1) A lefagyasztás és a pénzérme feldobása közötti 50 évben willcox patkány élő vagy halott? Ugye a pénzfeldobás eredménye visszamenőlegesen nem határozhatja meg willcox patkány élő vagy halott voltát.
2) Ha írást dobunk és macskaeledelt készítünk belőle, akkor willcox patkány mikor halt meg? A macskaeledellé feldolgozáskor vagy a lefagyasztáskor, hiszen a lefagyasztás előtt voltak utoljára agyi áramai.
3) Tegyük fel, hogy a macskaeledellé való feldolgozás előtt pontosan rögzítjük minden atomja elrendezését, sőt megőrizzük minden atomját a macskaeledelben. Ez esetben kevésbé halt meg - már ha halottnak tekintjük -, mint az atomjai elrendezésének rögzítése nélkül?
4) Mint a 3. pont, de egyenként kicseréljük az eltárolt macskaeledel minden egyes atomját egy másik, természetesen megkülönböztethetetlen atomra. Ekkor mi van?
5) Írás dobása esetén nem csinálunk willcox patkányból macskaeledelt, hanem tovább őrizzük az abszolút nulla közelében, amíg a Big Rip nem végez mindannyiónkkal. Ezen lefagyasztott állapotában willcox patkány élő vagy halott? - hiszen elvileg előfordulhat, hogy valaki mégis kiolvasztja.
Kérlek, ne azt válaszold, hogy felfüggesztett életműködésben van, mert ezzel implicite elismered, hogy életben van.